Energie

Energietip: een waterkoker is pas slimmer dan een boiler als je er goed mee omgaat

Een waterkoker is slimmer dan een boiler, schreven we als energietip vorige week. Omdat een boiler altijd warm water op voorraad heeft en een waterkoker alleen maar warm water maakt als je dat nodig hebt. Maar daar is nog wel wat op af te dingen, reageert energievakman Jan Oostewechel. Want je kookt gauw meer water dan je nodig hebt en een boiler verliest maar heel weinig energie.

Een boiler is inderdaad een stuk duurder. Je verdient als gemiddeld gezin de aanschaf nooit eens een keer terug.  Maar door de regel is een kleine drie liter-Quooker slimmer in verbruik dan een waterkoker. Het energieverbruik is namelijk erg laag. Het stilstand verlies van een kleine Quooker is minder dan 10 watt per uur. Dat komt door de vacuümtechniek, te vergelijken met een thermosfles.

Daar komt bij dat de temperatuurregeling van de Quooker veel preciezer is dan van de gemiddelde waterkoker. De gemiddelde waterkoker gaat vaak nog 10 a 15 seconden door, terwijl het water dan al aan de kook is. Met de Quooker gebruik je nooit teveel aan warmwater. Je tapt wat je nodig hebt en dat is dus altijd afgepast. Bij de waterkoker is de kans groot dat je deze helemaal vult terwijl je feitelijk maar de helft nodig hebt. De gemiddelde waterkoker is ook slecht geïsoleerd en koelt snel af zodat je geregeld de koker voor de tweede keer aanzet, vooral ook omdat je wel eens wegloopt bij het koken en dan even te laat terug komt…. Door deze verspilling heeft de Quooker voor een gemiddeld gezin minder water en energie nodig voor  warmwatergebruik voor thee of andere zaken dan een waterkoker.

 

Oostewechel is als energievakman bij een familie geweest van vier personen, die een grote waterkoker van 2,5 liter had staan. “Deze werd iedere keer tot de rand gevuld en wel vijf keer per dag aangezet. Het water dat over was ging door de spoelbak het riool in. Dat kostte 1,5 kW/h per dag. Ik heb ze aangeraden een kleinere waterkoker te kopen en op te letten hoever je die vult. Het gebruik is nu 0,35 kW/h per dag.”

Tip van Jan Oostewechel: Vul je waterkoker precies met de hoeveelheid water die je ook werkelijk nodig bent voor het gebruik.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in Raalte en Olst-Wijhe kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je vult een checklist in, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. Je krijgt dan onafhankelijk advies over energiebesparing in jouw situatie, over verhoging van wooncomfort en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan tegen betaling ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Je krijgt dan de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten