Energie

Energietip: dicht de kieren voor het herfst wordt

Heb je de afgelopen winter ervaren dat het op bepaalde plekken in je huis koud aanvoelt, dat het er tocht? Goede kans dat daar en kier zit. Op die plekken vliegt je de warmte naar buiten. En dat is zonde natuurlijk. Voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Vaak kun je ie kieren vrij simpel dichtkrijgen. Met tochtstrips bijvoorbeeld.

Een kier? Waar dan!
Een kier verwacht je misschien bij ramen of deuren, die hoeven maar heel iets krom te trekken en je hebt een tochtgat. Met die hoge deuren in de huidige nieuwbouw loop je nog grotere kans. Maar bedenk ook dat het kan tochten bij de brievenbus, in de meterkast of op andere plekken waar leidingen de grond in gaan (onder de keuken), op plekken waar een stopcontactdoos zit. Ook op de overgang van muur naar dak kunnen kieren zitten. Of op de overgang van muur naar kozijn: dan tocht het niet ín het kozijn, maar lángs het kozijn.

De kier dichten
Als je kier gevonden hebt, ligt het aan de grootte ervan, hoe je hem dicht. In doe het zelf-zaken hebben veel verschillende oplossingen. Kit, pur, tochtstrips, op internet en bij de vakman kun je daar makkelijk info over inwinnen. Een van onze vakmannen adviseerde recent een kier tussen kozijn en muur vol te stoppen met vlaswol. Dat is een natuurlijk product en isoleert als de beste. Je kunt het in de kieren prikken met een schroevendraaier of breinaald, latje er overheen en klaar is Kees.

Frisse binnenlucht is overigens gezond. En een goed vochtgehalte van de lucht ook. Want je verwarmt feitelijk niet de lucht in je huis, maar het vocht dat er in zit. Met te weinig vocht is dat dus moeilijk. Met te veel vocht is dat kostbaar. Je moet je huis dus niet potdicht maken. Maar ventileren kun je beter regelen via een goed ventilatiesyseem in plaats van via kieren.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in Raalte en Olst-Wijhe kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je vult een checklist in, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. Je krijgt dan onafhankelijk advies over energiebesparing in jouw situatie, over verhoging van wooncomfort en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan tegen betaling ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Je krijgt dan de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Telefonisch advies
Telefonisch consult kan ook. Klik hier om te lezen hoe dat werkt.

Subsidie
Huiseigenaren die energiebesparende maatregelen treffen kunnen een deel van de aanschafkosten terug krijgen.

Klik hier om te achterhalen of er nog meer subsidiemogelijkheden zijn

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten