Energie

Energietip: dat vriesvak, heb je dat wel nodig?

Als het goed is heb je de keuken zo ingericht dat je alles wat je daar nodig hebt, binnen handbereik hebt. Ergens in dat efficiënte denken zit een omslagpunt: dat je iets zo weinig nodig hebt, dat het wel iets verderaf kan staan.

Als je aan het koken bent, wil je wel graag de roerlepel binnen handbereik hebben. En ook de boter of olie voor bakken en braden. Maar het pak rijst (bij wijze van spreken) hoeft eigenlijk helemaal niet dicht bij in de keuken te staan, want dat heb je maar heel weinig nodig. Borden en bestek heb je het liefst dicht bij de tafel waar je eet, maar er geen enkele reden dat pizzabord voor eens in de maand ook per direct te kunnen pakken.

Als je op die manier naar jouw koelkast kijkt, zou het zo maar eens kunnen dat daar ook wel het een en ander veranderd kan worden. Neem het extra vriesvak. Als je ergens anders in huis ook al een vriezer hebt, overweeg dan bij vervanging van de koelkast er een te kiezen zonder dat vriesvak. Wat is het nou voor moeite die ene keer in de week even naar de vriezer te lopen.

Of andersom: bedenk wat er allemaal al heel lang in de vriezer ligt. Is dat wel nodig? Koop het als je het nodig hebt en laat het verder lekker in de vriezer van de supermarkt liggen. Vraag jezelf daarbij af hoe erg het is dat je een keer misgrijpt omdat het niet in huis is.

Nu we toch over koelkast en vriezer nadenken: een exemplaar dat ouder dan tien jaar is is sowieso aan vervanging toe. Een nieuwe betaalt zich in vier jaar terug via minder stroomverbruik!!!

Gratis energiescan
Woningeigenaren in Raalte en Olast-Wijhe kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je vult een checklist in, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. Je krijgt dan onafhankelijk advies over energiebesparing in jouw situatie, over verhoging van wooncomfort en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan tegen betaling ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Je krijgt dan de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten