Energie

Energieptip: Maak een verlichtingsplan

Waar wil je veel licht, waar weinig? Waar hoeft het licht niet aan als je er toch bent? En waar heb je graag dat het licht zelf aan en uit gaat? Denk daar eens over na. Maak een plan!

Nadenken over de verlichting in en om het huis is al het begin van besparen op energie. Neem de buitenlamp. Die hoeft helemaal niet de hele nacht aan. Je kunt er ook een bewegingssensor tussen zetten zodat het licht alleen brandt als je in de buurt komt. En wellicht is het binnen die kaders weer onzin dat de sensor werkt tussen 02.00 en 06.00 uur, als alleen de kat van de buren er steeds onder door loopt.

Wat dacht je van een bewegingsmelder op het toilet? Dan is het licht altijd aan als je er moet zijn, maar nooit als je er niet bent. Ik ook heel handig voor doorgaande ruimtes in je huis. Dat het licht aan en uitfloept als je er passeert. Als je de sensor slim plaatst gaat het licht je al voor. Dat het op zolder al aan is als je de trap oploopt bijvoorbeeld.

Als je een keer met dat soort dingen bezig bent, kan het zo maar zijn dat je lol krijgt in volgende stappen. Goed licht boven het aanrecht en de kookplaat, maar een zachtere verlichting boven de eettafel. Geen kroonluchter met tien peertjes op de kinderkamer, maar een leeslamp op het bureau. En natuurlijk over LED, want dat is goedkoper in verbruik en hoeft niet op gang te komen zoals een spaarlamp.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in Raalte kunnen en Olst-Wijhe kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je vult een checklist in, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. Je krijgt dan onafhankelijk advies over energiebesparing in jouw situatie, over verhoging van wooncomfort en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan tegen betaling ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Je krijgt dan de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten