Energie

Energielasten in tien jaar met twee derde omlaag

Jan Bakkes en Fanny Huisman hebben het gepresteerd in tien jaar de maandelijkse energielasten van hun woning terug te brengen van 378 euro in 2007 naar 120 euro nu. “Dat is niet alleen dertig procent minder, het is ook een structurele daling van de maandelijkse lasten! En dat terwijl we bijna alle voordelen gerealiseerd hebben tegelijk met werkzaamheden ten behoeve van een hoger comfort.”

Jan Bakkes wil daar maar mee zeggen dat energieverbruik een maandelijkse last is, dat een lager energieverbruik dus een maandelijkse lust is! En dat je heel veel van die voordelen kunt realiseren in combinatie van verhoging van je woongenot. Twee vliegen in een klap dus. Er was overigens ook best winst te behalen. Bakkes en Huisman wonen in het buitengebied in een woning die al in 1840 voor het eerst op kaarten te zien is. De kans op verbeteren van de energieprestatie van de woning is dan niet bepaald onlogisch. Het energielabel is inmiddels van G naar A gegaan, van het slechtste resultaat, naar de beste prestatie.

Energievakman
Jan Bakkes en Fanny Huisman lieten een vakman van het energieloket komen voor een quickscan. Om te kijken of er nog ergens winst te behalen viel, “maar uit de scan bleek dat we het goede al gedaan hadden. En dat is ook een mooie opbrengst”, kijkt Bakkes tevreden naar het resultaat. “Ik had me natuurlijk ook zelf wel goed verdiept in de materie, dan is het prettig te horen van een vakman dat je de goede besluiten hebt genomen.”

Overzicht
Tien jaar geleden trokken Jan Bakkes en Fanny Huisman in hun woning in het buitengebied van Nieuw Heeten. Van meet af aan zijn ze bezig geweest met verbouwingen en aanpassingen ten behoeve van het leefcomfort. “Steeds kleine stapjes. Die quickscan van het energieloket was voor ons aanleiding aan die aanpassingen eens op een rij te zetten voor een totaaloverzicht. Waar hadden we ook al weer welk soort glas vervangen, dat soort dingen. En omdat we steeds een andere situatie hadden, plus dat we een par keer van energieleverancier veranderd waren, hadden we eigenlijk ook geen goed overzicht van bijvoorbeeld een compleet stookseizoen. Dankzij de voorbereiding op die scan hebben we dat nu allemaal op een rijtje. Belangrijk, want heel veel van je energieverbruik heeft te maken met gewoontes, die je soms heel makkelijk aan kunt passen. Neem de temperatuur voor de verwarming. Die had de installateur op 85 graden gezet. Die staat nu op zestig graden, ook meer dan voldoende, maar dat scheelt dus wel heel veel stookkosten.”

Goede keuzes
Terugkijkend op alle verbouwingen had Jan Bakkes nog wel één kans kunnen benutten die hij destijds over het hoofd zag: “we zouden hier heel goedkoop gebruik gemaakt kunnen hebben van ondiepe aardwarmte. Er is nogal wat gegraven hier rondom op de kavel, dus daar hadden we makkelijk gebruik van kunnen maken door er een buizensysteem in aan te leggen. Maar dat is achteraf.”

De discussie over een rieten kap of dakpakken op het dak is een mooi voorbeeld van werk met werk maken. “We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Toen zelfs de rietdekker zei dat we dan beter voor pannen konden gaan, hebben we die verandering gelijk aangekregen om de kap te isoleren. Samen met de aannemer hebben we dat toen bijzonder grondig aangepakt met extra isolerende platen.”

Opwekken
Zoals de energievakmannen van het energieloket ook altijd adviseren hebben Bakkes en Huisman eerst geïsoleerd en aan het comfort gedacht. Daarna is gekeken naar eigen opwekking van stroom. “We hebben drie sets zonnepanelen en overwogen een van die sets te vervangen omdat die al behoorlijk op leeftijd is. We wilden dat koppelen aan eigen opslag, zodat we nog minder afhankelijk zijn van het energienet. Maar opslag, en eigen accu, is nu nog redelijk kostbaar. Dus dat hebben we nog even uitgesteld. Ik denk dat dat over tien jaar wel zal gebeuren.”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten