Energie Leefbaarheid

Energie via zonnepanelen voor iedereen haalbaar

Je eigen stroom opwekken met zonnepanelen is altijd voordeliger dan energie kopen. Maar er kunnen omstandigheden zijn die je tegenhouden. Geen geld bijvoorbeeld, geen dak of een ongunstig dak. Ook dan zijn er oplossingen.

De postcoderoos
De postcoderoos is een overheidsregeling waardoor je samen met mensen in hetzelfde postcodegebied stroom kunt opwekken en onderling verdelen. Als je daar coöperatie van maakt kun je ook nog tegen verlaagd tarief inkopen omdat je als ondernemer gezien wordt.

Samen met je energiebedrijf
De postcoderoos doe je samen met de buren. Maar je kunt ook een coöperatie oprichten via jouw energiebedrijf. Of je investeert in een zonnepark zoals Endona.

Een eigen coöperatie
Zelf een coöperatie oprichten kan ook. Dan koop je met elkaar panelen en leg je die op geschikte daken.

Met z’n allen geld inleggen
Je kunt ook meedoen aan crowdfunding. Er zijn veel coöperaties waar dat mogelijk is. Eigenlijk neem je dan aandeel in een bedrijf. Gedurende de looptijd wordt de lening afgelost en je krijgt er ook nog een percentage winst overheen. Met rendementen tussen de 3 en 6 procent doet je geld het op die manier beter dan op een bankrekening.

Stroom van en ander kopen
Ook een optie is dat je je aansluit bij een energieleverancier die je de kans geeft stroom te kopen van een andere klant die teveel produceert. Vandebron, Powerpeers en Opgewektvoorelkaar van energiebedrijf Engie doen dat bijvoorbeeld.

Ondersteuning bij initiatieven
Overijssel ondersteunt Lokale Energie Initiatieven in elk onderdeel van het proces, van start tot finish, van sociaal draagvlak tot businessmodellen. Meer weten? IM: 038-4250966 of IM@Overijssel.nl