Energie

Energie die je zelf opwekt wordt níet duurder

De energierekening gaat volgend jaar flink omhoog. Tenminste als je het koopt. Omdat grondstoffen duurder worden en de belasting op energie omhoog gaat. Hoeveel een huishouden meer betaalt ligt uiteraard sterk aan het verbruik. Alleen al aan belasting gaat een huishouden zo’n 150 euro meer betalen. Dat blijkt uit de Energiemonitor van ABN Amro.

Het wordt daarom nog aantrekkelijker zelf energie op te wekken met eigen zonnepanelen. Die worden nu nog sneller afgeschreven. Overigens is er wat zonnepanelen een nieuw lichtpuntje: oost-west-gelegen panelen leveren maar heel iets minder rendement op dan pal op het zuiden gelegen panelen. Dat heeft te maken met het gegeven dat panelen steeds beter hun werk doen op licht. Zon is niet per definitie nodig.

Dat geeft flink veel voordelen. Ineens is behoorlijk wat meer dak geschikt voor paneel. En op een plat dak kun je er veel meer kwijt omdat je oost-west tegen elkaar aan kunt leggen. Alles op het zuiden gericht kost meer oppervlakte.

Iets minder rendement is ook steeds minder een hobbel omdat de panelen al mar goedkoper worden. Je hebt dan wel minder rendement, maar dat is slechts weinig en het is altijd voordeliger dan geen zonnepanelen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten