Energie

Energietip: Waterkoker is veel slimmer dan een boiler

Het schijnt dat je de show steelt met zo’n kraan die per direct kokend water levert en een elektrischer boiler in je keuken is toch zo gemakkelijk. Maar vind je dat nog steeds als je een kosten-baten-analyse maakt ten opzichte van de good old waterkoker?

Een elektrische boiler zorgt er voor dat je altijd een voorraadje water hebt op de temperatuur die jij van hem vraagt. Zestig en negentig graden bijvoorbeeld. De boiler heeft dat áltijd op voorraad, zodat jij die paar (een?) keer per dat dat je het nodig hebt, a la minute geholpen bent. Leuke service. Betaal je 350 euro per jaar voor aan elektriciteit. Vermoedelijk heb je hier de grootste energieslurper in huis te pakken.

Weet je wat beter is? Koud water tappen en dat opwarmen in de waterkoker. Scheelt energie, maar ook de aanschaf van een dure boiler of heet kokende kraan.
Wist je dat er ook waterkokers zijn die je af kunt stellen op bv 70 graden? En dat die temperatuur prima is voor thee?

Als jouw vloerverwarming al een tijdje meegaat is de kans best groot dat je er ook een oude warmtepomp hebt inzitten. Eentje die voortdurend werkt. Een pomp met schakelaar slaat af als er geen vraag is van het systeem.

Een pomp van de vloerverwarming verbruikt nog best een beetje stroom. Het verschil tussen voortdurend actief en alleen aan het werk als het moet, is zo’n negentig euro.

En laat een pompschakelaar nou niet meer dan 60 euro kosten. Heb je dus binnen een jaar terug verdiend terwijl het verder niks verandert aan de temperatuur in huis.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in Raalte en Olst-Wijhe kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je vult een checklist in, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. Je krijgt dan onafhankelijk advies over energiebesparing in jouw situatie, over verhoging van wooncomfort en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan tegen betaling ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Je krijgt dan de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten