Driek ter Beek, wat doe jij duurzaam?: “Ik wil gasloos met mijn bedrijf!”

Interessant? Deel het artikel

driek ter beek

Driek ter Beek heeft een vishandel, gevestigd op bedrijventerrein De Meente in Olst. Driek – geboren Spakenburger, maar al weer dertig jaar op en top Olstenaar – vind dat je pas kunt meepraten over duurzaamheid als je het zelf ook aanpakt. En dat doet hij. Op de zaak, thuis en als bestuurslid en tijdens de verkiezingen zelfs lijstduwer voor Gemeentebelangen.

Door Driek ter Beek

Met vishandel Ter Beek hebben we ons van meet af aan ingezet voor een duurzame bedrijfsvoering. Toen we ons twintig jaar geleden vestigden op De Meente hebben we vooral gekeken naar een zo goed mogelijke isolatiewaarde. Dak en wanden zijn daarom heel goed geïsoleerd. Ons pand moet voortdurend koel zijn vanwege de vis, dus als je goed isoleert, hoef je minder machines aan het werk te hebben om dat realiseren. Goede isolatie is in zomer de warmte buiten houden. Maar dat was in deze winter ook de kou buiten houden. Ondanks de extreem koude nachten bleef het voortdurend vijf graden Celcius. De verwarming is niet aangeslagen!

Ik vertel het graag

Ik vertel dat graag, omdat ik het belangrijk vind dat je nadenkt over duurzaamheid en daar waar mogelijk ook maatregelen neemt. Eigenlijk vind ik dat je pas mee kunt praten als je er zelf daadwerkelijk ook wat aan gedaan hebt. Dan kom je voor- en nadelen in de praktijk tegen. En ik kan vanuit die praktijk zeggen dat de voordelen groot zijn!

Sinds september 2018 liggen er vijftig zonnepanelen op het dak van de bedrijfshal. Die hebben een piekvermogen van 13,5 kWp. Per jaar zouden ze 11,5 MWh opleveren. Maar door de mooie zomers is dat nu al 35 MWh. Om dat in geld uit te drukken: dat is een besparing van 5.500 euro! Ruim boven de geschatte waarden.

Volgende stap

Onze volgende stap is van het gas af te gaan. Hoe we dat gaan doen moeten we nog onderzoeken, maar gezien de goede eerste ervaringen staat dat besluit al wel vast. We zijn al begonnen met extra panelen op de tweede bedrijfshal. Eind 2020 hebben we daar zestig panelen neergelegd. Die tweede hal is van mijn zus, die tot vóór de panelen warm water bij ons vandaan haalde, maar nu heeft ze zelf boilers geplaatst. Haar hal is inmiddels energieneutraal. Gewoon een vaste last minder!

Het is altijd even weer een stap, maar de voordelen zijn groot, ik kan het iedereen aanraden.

Thuis

Thuis gaan we nu ook vervolgstappen maken. We zoeken panelen voor ons split level dak. Maar we hebben de juiste maat panelen voor een symmetrische plaatsing nog niet gevonden. Ik vind dat nog wel reden voor een kritische noot: ik stoor me soms wel aan panelen op woonhuizen. Top dat ze erop liggen maar esthetisch vind ik het niet altijd verantwoord.

Voor ons huis zoeken we daarom nog even verder. Maar gebeuren gaat het.

De volgende

Voor de volgende aflevering in deze rubriek ben ik wel benieuwd wat Hans van Vliet uit Olst aan duurzaamheid doet!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.