Die ‘verplichte’ warmtepomp, hoe zit dat nou…

Interessant? Deel het artikel

warmtepomp

Hoe zit dat nou met die warmtepomp die ‘ze’ verplicht willen stellen. Nou, het gaat hier om een voorstel van organisaties uit de samenleving die de overheid vraagt dat verplicht te stellen. Los daarvan kán een warmtepomp zichzelf terugverdienen door een lagere energierekening. De energievakmannen van Energieloket Salland weten er alles van.

Links- of rechtsom, er is nog geen politiek besluit genomen dat de gasgestuurde ketels verboden worden. Maar Energieloket Salland adviseert iedereen die vanaf nu een nieuwe ketel moet aanschaffen, nadrukkelijk te overwegen over te stappen op gasloos, gekoppeld aan een boiler waar je een buffertje warm water in opslaat. Vooral als je zonnepanelen kwijt kunt, kan dat heel voordelig zijn. En in 2050 moeten alle huizen in ons land van het gas af.

Inefficiënt

Verwarmen van je huis, onder de douche of in bad gaan, daar heb je warm water voor nodig. Bij een traditionele cv-ketel gaat het koude water 1op1 langs een vlam die het verwarmt. Als je zorgt dat je warm water op voorraad hebt, hoef je het niet 1op1 te verwarmen en daardoor kan het meestal goedkoper.

Efficiënt

Dat opwarmen van de buffer kan op veel manieren. Met een zonnecollector (geen zonnepaneel, daar wek je stroom mee op), met een pelletkachel, je kunt de restwarmte van een houtkachel eerst langs het opslagvat laten lopen, voordat het via de schoorsteen je huis uit gaat. En je kunt er een warmtepomp voor gebruiken.

Welke methode je ook kiest, het levert je een buffer warm water op, die je eerst opmaakt voordat jouw ketel 1op1 water verwarmt. Als die buffer groot genoeg is, heb je die dure 1op1 bijna nooit nodig.

Voordat je aan een warmtepomp begint, moet je er zeker van zijn dat jouw huis goed geïsoleerd is. Vloer, muren, dak, ramen, kieren, het moet goed geïsoleerd zijn, anders stook je voor de vogeltjes buiten.

Kosten

Voor een warmtepomp is subsidie beschikbaar, afhankelijk van het type ergens tussen de 1500 en 2500 euro. Je betaalt zelf dan nog tussen de 3000 en 5000 euro voor een compleet systeem inclusief montage. Als de voorwaarden gunstig zijn (als je een goed geïsoleerd huis hebt, als je de mogelijkheid voor zonnepanelen hebt), verdien je de investering binnen de afschrijftijd terug met een lagere energierekening.

Voor de investering, ook voor het isoleren van je woning, kun je tegen een heel laag tarief geld lenen via de provincie.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.