Energie

Deventer Energie wint de Energy Pitch 2020

Deventer Energie is de winnaar van de Energy Pitch Overijssel in 2020. Dat werd donderdag bekend gemaakt tijdens het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel, dat voor de derde keer werd georganiseerd. Drie lokale energie-initiatieven presenteerden door middel van een filmpje aan de jury wat hun initiatief de afgelopen jaren gerealiseerd heeft, en werden hierover door de jury ondervraagd. De tweede prijs gaat naar Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter en de derde prijs naar Groen Gebogen uit Dalfsen. Deventer Energie gaat met een voucher van €2.500 naar huis, de andere twee finalisten met €1500 en €1.000.

 De projecten van de initiatieven uit Dalfsen, Deventer en Wierden werden door de vakjury, Henk Visser, Igor ter Halle en Gábor Oolthuis, op verschillende onderdelen beoordeeld. Onder andere op het bereik en bewustwording, hoe ze mensen meenemen, of het idee inspirerend is, en in hoeverre het plan bijdraagt aan de doelstellingen van het programma Nieuwe Energie Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023 en een energieneutraal Overijssel in 2050.

Hoewel de jury onder de indruk was van alle initiatieven, toch kon er maar één winnaar zijn. Deventer Energie kwam als uiteindelijke favoriet uit de verf, omdat ze met het gezamenlijke duurzaamheidscentrum de energietransitie in een mooie etalage zet. Inwoners die met een duurzaamheidsvraag bij Deventer Energie aankloppen, kunnen volgens de jury rekenen op een goede follow-up. Zo komen ze daadwerkelijk verder!

De jury had niet persé naar het beste idee gekeken, maar naar het idee met de meeste stootkracht. In hoeverre een idee het in zich heeft de omgeving mee te krijgen, het draagvlak ten aanzien van energie besparen en opwekken te vergroten, het idee dus “met het meeste infectiegevaar in zich”, vatte Gábor Oolthuis van Nieuwe Energie Overijssel samen.

Duurzaamheidscentrum Deventer
De Deventer Energiecoöperatie begon ooit met de windmolens langs de A1 en later met een zonnepark op het dak van Sallcon. De coöperatie dong mee in de Energy Pitch vanwege het pas geopende Duurzaamheidscentrum midden in de binnenstad. De huur daarvan wordt gedragen door de gemeente, maar verder wordt het centrum geheel en al gerund door vrijwilligers. Op de eerste openingsdag van het centrum kwamen al dertig mensen even binnenlopen. Volgens de organisatoren een laagdrempelige manier om een eerste gesprekje te maken, om via informeren ook de stap te maken naar stimuleren en activeren. Deventer kent wooncoaches die bij je aan huis komen voor tips om energie te besparen en zelf op te wekken. Via het duurzaamheidscentrum, is de verwachting, zullen die bij veel meer mensen over de vloer gaan komen. En dat is volgens een van de initiatiefnemers Jurgen Schoorlemmer hard nodig, “want we staan in Europa op de 28ste plaats als het gaat om de energietransitie. Die ecologische voetafdruk kan hier nog wel wat naar beneden!”

Duurzame Energie Wierden-Enter
Duurzame Energie Wierden-Enter heeft een groot zonnepark ontwikkeld en gaat nu een deel van de winst daarvan via vouchers teruggeven aan de samenleving. Voor iedere 500 euro die iemand besteedt voor aanschaf van duurzame artikelen – denk aan LED-lampen, wordt tien procent vergoed met de winst van het zonnepark. Volgens de woordvoerders Helga Sasbrink en Tonnie Kroes stimuleert dat de lokale bevolking duurzame maatregelen te nemen. En om te bepalen welke maatregelen het beste zijn, kan de samenleving dan weer terecht bij wooncoaches van de stichting. De kortingsactie is daarmee een lokkertje om een bezoek van wooncoaches aan te vragen.

Groen Gebogen Dalfsen
Groen Gebogen Dalfsen pakt haar duurzame rol heel breed op. Gerard Brakkee: “we hebben een zonnepark op het dak van houtbedrijf Foreco, maar we helpen ook particulieren hun asbestdaken te vervangen en bieden zelfs alternatieven aan voor het eten van vlees. Want als je het hebt over energieverbruik is dat natuurlijk wel de olifant in de kamer.”

Groen Gebogen wil bewustwording stimuleren via We Energy Game. Dat spel maakt duidelijk hoeveel energie jij en jouw gemeente verbruikt, hoe je kunt besparen, maar vooral ook waar je zonneparken en windmolens neer zou kunnen zetten om uiteindelijk in je eigen behoefte te kunnen voorzien. Volgens Brakkee maakt dat heel inzichtelijk waar je als gemeente staat. In het geval van Dalfsen bijvoorbeeld veertig windmolens of 360 hectare zonnepark neerzetten. Dat stemt tot nadenken, weet Brakkee inmiddels uit ervaring en als het over weerstand tegen zonneparken gaat, legt hij daar gerust naast dat Dalfsen wel hectares vol lelievelden heeft “waar heel veel gif op gaat”.

Groen Gebogen wil de gemeente in om het spel met de samenleving te spelen. Ze denken aan bezoekjes aan sportverenigingen, kerken en clubhuizen. Jongeren kunne ook meedoen, want We Energy Game kun je ook digitaal spelen.

Initiatieven in Overijssel
Overijssel kent meer dan honderd lokale energie-initiatieven van bewoners die hun eigen leefomgeving willen verduurzamen, van groot tot klein. Deze initiatieven spelen een belangrijke rol in de energietransitie. “Dit jaar focussen we met de Energy Pitch op de mooie projecten die de afgelopen jaren al door initiatieven gerealiseerd zijn. Deze initiatieven laten zien wat je als energie-initiatief allemaal kunt bereiken, en zijn daarmee een inspiratie voor andere initiatieven. Uiteraard is er dit jaar ook weer veel aandacht geweest voor de betrokkenheid van de lokale omgeving, omdat dit cruciaal is voor de slagingskans en impact van een initiatief”, aldus Wendy Oude Vrielink van Natuur en Milieu Overijssel. Dit jaar organiseerde Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met het programma Nieuwe Energie Overijssel en Enpuls de succesvolle Energy Pitch Overijssel voor de achtste keer.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten