Energie

Boeren met Zon gaat landelijk

De huurkoopregeling op zon-pv systemen via Boeren met Zon wordt vanaf nu in heel Nederland beschikbaar. Naast het Energiefonds Overijssel zijn andere financiers gevonden die dit initiatief ondersteunen. Ook boeren buiten Overijssel kunnen vanaf nu profiteren van de huurkoopregeling van Boeren met Zon.

Boeren met Zon maakt het mogelijk dat agrarisch ondernemers een energieneutrale bedrijfsvoering kunnen realiseren, zonder eigen vermogen in te brengen of een lening af te sluiten. Bij de betreffende boer wordt een complete zon-pv installatie aangelegd. Hiervoor betaalt de boer iedere maand een vast bedrag. Na afloop van de huurkoopperiode wordt de boer automatisch volledig eigenaar van de installatie. Op het zon-pv systeem zit tien jaar garantie, tien jaar casco verzekering en tien jaar onderhoud. Vanaf de dag van oplevering is de boer wél juridisch eigenaar, waardoor er gebruik kan worden gemaakt van K.I.A. en E.I.A. belastingregelingen.

Ook buiten Overijssel
Tot nu toe was Boeren met Zon een samenwerking tussen drie partijen. Energiefonds Overijssel voor de financiering, Stichting Stimuland voor de uitvoering en Agro-NRG voor het leveren en monteren van de zon-pv installatie. Het oorspronkelijke doel van Boeren met Zon was agrarische ondernemingen in Overijssel helpen hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen. Het eigendom en beheer van het bedrijf is vanaf 1 maart 2019 volledig bij Agro-NRG komen te liggen. Naast het Energiefonds Overijssel zijn nu ook andere financiers gevonden, waardoor vanaf nu boeren in heel Nederland gebruik maken van de huurkoopregeling om hun agrarische onderneming te verder te verduurzamen.

Verplicht verduurzamen
Bedrijven met een stroomverbruik van meer dan 50.000 kWh/jaar worden binnenkort verplicht gesteld om te verduurzamen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. Boeren met Zon stimuleert dit en maakt de aanschaf van een zon-pv installatie mogelijk voor agrarisch ondernemers.

Meer informatie
Meer informatie over de huurkoopregeling kunt u vinden op: www.boerenmetzon.nl.