Energie Gezondheid

Bespaar energie met balansventilatie en warmteterugwinning

Aan de ene kant wil je een goed geïsoleerd huis waarbij je zoveel mogelijk warmte vasthoudt, aan de andere kant wil je ook goede ventilatie en verse lucht in je woning. Wat doe je dan? Juist je plaatst roosters. Het nadeel? Nieuwe verse lucht moet je continu opnieuw verwarmen. De oplossing? balansventilatie met WTW! We spraken hierover met Guido Hulsman van Installatiebedrijf Hulsman (Lemelerveld).

Wat is Balansventilatie

Je huis wordt geventileerd, warme lucht gaat eruit en koude lucht van buiten komt erin. Het kost veel energie om de lucht op te warmen tot de gewenste temperatuur. Steeds vaker zie je dat huizen ‘luchtdicht’ geïsoleerd worden, waarbij gebruik gemaakt wordt van balansventilatie met warmteterugwinning (WTW). De hoeveelheid aangevoerde lucht is in balans met de hoeveelheid afgevoerde lucht en de WTW zorgt ervoor dat de koude buitenlucht wordt voorverwarmd met warmte van de uitgaande lucht. Volgens Guido levert dit een rendement op van minimaal 90%!

Voordelen van Balansventilatie

“Doordat de koude buitenlucht niet meer apart verwarmt hoeft te worden bespaar je aanzienlijk op je stookkosten. In een nieuwbouwwoning kun je hierbij tot wel 30% op je energiebehoefte besparen”, aldus Guido.
Daarnaast heb je ook geen last meer van die irritante koude luchtstromen door je huis. De luchtkwaliteit wordt ook een stuk beter, want je voert oude vieze lucht consequent af. Bijkomend minpuntje is wel dat de filters een keer vervangen moeten worden.

Wanneer wel en wanneer niet

Balansventilatie is aan te raden voor goed geïsoleerde, ‘luchtdichte’ huizen. Is het huis slecht geïsoleerd? Dan is het een beter idee om het eerst te isoleren, anders ontstaan er alsnog ongewenste luchtstromingen met warmteverlies als gevolg.
Vieze lucht in huis is slecht voor je gezondheid. Als balansventilatie niet mogelijk is, zorg dan voor natuurlijke ventilatie.

Bouwbedrijf Bajo (Mariënheem) geeft in dit artikel de tip om je isolatie goed af te stemmen op de nieuwste isolatienormen.

Over installatiebedrijf Hulsman

Installatiebedrijf Hulsman is gevestigd in Lemelerveld (Ambachtsweg 20) en biedt verschillende oplossingen op het gebied van: sanitair, elektra, duurzaamheid, verwarming, ventilatie en zinkwerk en zonnepanelen. In Salland (inclusief Vechtdal) zijn ze betrokken bij projecten in o.a.: Raalte, Luttenberg, Hellendoorn, Lemelerveld en Ommen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten