Energie Klimaat

Bereid je voor op een warmtepomp maar ga niet over een nacht ijs

Voor een warmtepomp heb je vooral heel goed advies nodig in 2050 is Nederland ‘los van het gas’, ook in ieder huishouden zijn we dan helemaal over op elektrisch. Bij investeringen die je nu doet, kun je daarom het best al maar zo elektrisch mogelijk denken. Als jouw CV-ketel vervangen moet worden bijvoorbeeld: denk dan stevig na over een elektrische oplossing. Een warmtepomp dus, maar ga vooral niet over een nacht ijs!

(Dit artikel is gebaseerd op info van de site installatie.nl, waar ze een prikkelende kop boven het artikel zetten, maar gelukkig is het artikel zelf iets genuanceerder ­čśë )

De vervanging van een CV-ketel is geen op zich zelf staande beslissing. Het is onderdeel van een stappenplan waar de vakmannen van Energieloket Salland goed in mee kunnen denken.

Je moet eerst kijken naar het energieverbruik. Het maakt daarbij veel uit of je in een ouder of behoorlijk nieuw huis woont. Hoe nieuwer, hoe beter er tijdens de bouw al geisoleerd is. Hoe ouder, hoe meer je in te halen hebt. Maar ook het verbruik door een onbewuste levensstijl kan in de papieren lopen. Met isolatie kun je zo ver gaan als je wil, hoe meer je doet, hoe lager jouw vaste maandelijkse energielasten. Niet zelden betaal je daar de investering mee terug.

Als je huis goed is geïoleerd is de kans groot dat een elektrische warmtepomp het werk van de gasgestuurde CV-ketel kan overnemen. Als je de kans krijgt ook bijvoorbeeld vloerverwarming aan te leggen wordt het niet alleen goedkoper je huis op die manier te verwarmen, maar is het ook nog eens een stuk comfortabeler.

De volgende stap is nu te kijken hoeveel elektriciteit je uiteindelijk nodig hebt. Dat is minder door de isolatiemaatregelen, maar dat is wellicht vermoedelijk ook meer, omdat je er gas voor inruilt. Op dit moment is het daarom ook zinnig andere stappen te overwegen. Ga je bijvoorbeeld elektrisch koken? Kies je voor elektrisch autorijden? Maai je het gras al elektrisch?

Toch is er ook een maar: een CV-ketel is in aanschaf een stuk goedkoper dan een warmtepomp. Als je een goed geïsoleerd huis hebt, is het gasverbruik van de CV-ketel ongeveer gelijk aan het stroomverbruik van een warmtepomp. Het wordt dan vanuit financieel oogpint nog wel een rekensommetje! In de rekenformule komen dan naast gas- en stroomverbruik, ook de subsidie op een warmtepomp, de afschrijftermijn op weg naar het gasloze jaar 2050 en de eventuele opbrengst van eigen stroom met zonnepanelen, wat je met gas niet kunt.

Als je daar geen energievakman bij nodig hebt, ben je een knappe bolleboos. ­čśë

Kortom: een nieuwe cv-ketel aan moeten schaffen, kan h├ęt moment zijn om jouw hele energiehuishouden eens onder de loep te nemen. Iedere maatregelen heeft te maken met een andere maatregel. Duurder wordt het er meestal niet van. Je moet alleen wel geld hebben voor de eerste stappen. En daar kun je bij de provincie Overijssel voor terecht.