Energie Leefbaarheid

Ateliermeester Overijssel heeft zorg over zonneparken

Tijdelijke zonneparken leiden af van de zorg voor goede energielandschappen. Dat stelt Frank Stroeken, ateliermeester bij AtelierOverijssel in een ingezonden brief aan Solar Magazine. ‘Zonneparken zijn een noodzakelijkheid, maar ze vormen ook een ontwikkeling die veel landschappelijke schoonheid op het spel zet.’ zegt Stroeken. De tijdelijke ruimteclaims (25 jaar in Overijssel) baren Stroeken zorgen.

Tijdelijkheid biedt kansen op nieuw landschap na de tijdelijkheid, maar dat ontbreekt vaak aan de plannen. Terwijl die tijdelijkheid wel een argument is: “zonnevelden zijn acceptabel in het landschap, want ze zijn maar tijdelijk”.

Maar hoe tijdelijk is tijdelijk, vraagt Stroeten zich af. Panelen van nu gaan vermoedelijk wel dertig jaar mee, ze zijn dan al lang en breed afgeschreven en de subsidietermijn is verlopen. Dus ook als ze tegen die tijd nog maar 80% doen is dat pure winst.

Lees hier een uitgebreid artikel over de brief van Strroeten.

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

  • Frank Stroeken maakt een probleem van een oplossing. Zonneparken zijn onmisbaar voor de energietransitie. Dan moeten we niet te moeilijk gaan doen over het landschap. We hebben haast. Het is urgent. De ijskappen smelten Frank!