Zorg dragen voor bodem, mens en dier met biologisch-dynamische landbouw

Interessant? Deel het artikel

2

Onlangs waren we bij de Oosterwaarde, een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf in Diepenveen. Bij de Oosterwaarde houdt ‘biologisch-dynamisch’ in dat zowel het gewas, het behoud van de bodem als de mens centraal staat. Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden hier zeker niet gebruikt. We spraken hierover met Lotte, één van de medewerkers van de Oosterwaarde.

Biologisch-dynamische landbouw

Op de Oosterwaarde wordt gewerkt volgens de biologisch-dynamische landbouwmethode met het Demeter-keurmerk. Dit betekent dat gezondheid en ontwikkeling van bodem en bedrijf centraal staan. De werkzaamheden in de grond en aan de gewassen, zoals zaaien, planten, schoffelen en verzorgen, worden afgestemd met de grote ritmes in de natuur. Er wordt bemest met natuurlijke mest en er wordt een 7 jarige vruchtwisseling toegepast. Er wordt bovendien een kosmische zaaikalender en kruidenpreparaten gebruikt om deze dynamische verbinding tussen bodem, planten en kosmos te ondersteunen. Daarnaast is er aandacht voor de gezondheid en de ontwikkeling van de mensen die op het bedrijf werkzaam zijn en die van het bedrijf leven.

Over de Oosterwaarde

De Oosterwaarde ligt tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op een eeuwenoude esgrond in Diepenveen (Sallandsweg 6). Het landbouwbedrijf is in 1994 opgericht en heeft 14 hectare grond. Wat ons betreft kunnen we concluderen dat de Oosterwaarde al 26 jaar lang een bewezen concept is!

Ruim drie hectare wordt gebruik voor groenteteelt. Op het terrein staan onder andere bedrijfsgebouwen, een winkel, een glazen kas en is woonruimte voor verschillende medewerkers en stagiaires. Op een ander deel is een fruittuin aangelegd, met allerlei soorten bessen, frambozen, bramen en pruimen. De rest van het areaal bestaat uit graslanden en er wordt graan verbouwd voor brood en veevoer. Op het terrein is ook een veldje waar de kinderen van Buiten-BSO De Oosterwaarde kunnen buitenspelen. Ook hebben ze Zwartbles schapen.

De boerderijwinkel is geopend op dinsdag (14.00-18.00), vrijdag (14.00-18.00) en zaterdag (10.00-13.00).

Vergeten groente

Jaarrond worden er meer dan 50 groenten geteeld, zelfs in de winter! Naast de bekende groenten worden ook ‘vergeten groenten’ verkocht, denk hierbij aan: palmkool, pastinaak, aardpeer of schorseneren. Eerder publiceerden we een artikel over deze groenten op ZorgsaaminSalland.

Nadat de groenten geoogst zijn worden de resterende plantresten weer vermengd met de grond, hierdoor blijven de grondstoffen deels op de plek waar ze vandaan komen. Ook wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van haver en gerst als groenbemester. Haver en gerst worden in het najaar ingezaaid en in het voorjaar ondergewerkt in de grond. Zo wordt voorkomen dat in de winter voedingsstoffen uitspoelen. In de tuinbouw wordt gebruik gemaakt van een vruchtwisseling-systeem, wat betekent dat het 7 jaar duurt voordat een gewas weer op dezelfde plek geteeld wordt. Zo wordt de kans op ziekten en plagen aanzienlijk verminderd. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Als meststof wordt gebruik gemaakt van vaste potstalmest. Deze mest komt gedeeltelijk van biologisch-dynamisch melkveebedrijf Keizerslanden. Kunstmest wordt hier zeker niet gebruikt.

Pergola-Associatie / CSA

De Oosterwaarde is een Pergola-Associatie / CSA. De kern van een Pergola-associatie/CSA-model is de afspraak die gemaakt wordt tussen boeren en klanten. Klanten zijn geen klanten, maar deelnemers, oftewel leden van de boerderij. De deelnemer zegt toe (wekelijks) een deel van de oogst af te nemen, ongeacht of die groot of kleiner uitvalt, en daarvoor de kosten te dragen. Er vindt een gezamenlijke prijsvorming plaats op basis van een open boekhouding. De boeren op hun beurt spannen zich in om de aarde, de planten en de dieren zo goed mogelijk te verzorgen, waardoor ook de behoefte aan kwalitatief hoogstaande voeding van de aangesloten leden is gewaarborgd.

Een CSA kenmerkt zich door:

  • gezamenlijk delen van de oogst (risicodeling), wederzijdse zorg;
  • gezamenlijk delen van de kosten;
  • openheid van zaken: transparante prijsvorming, open boekhouding, deelnemers zijn betrokken bij het beleid van de boerderij en worden geïnformeerd.

Een aandeel in de oogst

Leden van de Oosterwaarde delen wekelijks mee in de oogst van gezond en vers voedsel, van eigen boerderij. Het groenteassortiment varieert van week tot week, afhankelijk van de seizoenen en de weersinvloeden. In de winter wordt een klein deel van het assortiment bijgekocht bij collega-boeren. Deelnemers kunnen kiezen uit een klein, standaard of groot oogstaandeel. Met als extra optie kleinfruit, eieren en aardappelen. De groenten liggen iedere vrijdag klaar op een afhaaladres in de regio, onder andere in: Deventer, Diepenveen, Olst, Wijhe, Heerde, Epe en de Worp.

Check de website van de Oosterwaarde voor meer informatie.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.