Circulaire economie Milieu

Vraag BTW terug op je zonnepanelen. Levert honderden euro’s op!

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, wek je elektriciteit op. Soms haal je dan stroom van het net. Soms lever je stroom aan het net. In dat laatste geval ben je dus eigenlijk een energieproducent. Je mag je dan zelf als ondernemer zien. En ondernemers mogen BTW terug vragen. Je kunt daarom 21% van de aanschafwaarde van je panelen terug krijgen.

Maar daar moet je wel even een paar dingetjes voor doen.

Eerst even iets over de BTW. Dat is een belasting die de overheid heft omdat je waarde toevoegt aan een product. Als je planken van hout maakt, als je een deur van planken maakt, in al die stappen voeg je iets toe aan het product. Degene die van jou koopt, moet belasting betalen over die meerwaarde. De overheid heeft daarvoor de Belasting toegevoegde waarde bedacht: de BTW. In iedere stap betaalt iedere aanschaffer BTW. Maar een ondernemer die waarde toevoegt, kan de BTW weer terugvragen voor de producten die hij koopt om dat mogelijk te maken. Als je planken koopt voor een deur, kun je dus de BTW op de planken terug krijgen, maar je moet de BTW die je verdient bij verkoop van de deur wél weer afdragen.

Als je zonnepanelen koopt voeg je dus elektriciteit toe en dat geeft je het recht de BTW terug te vragen op de aanschaf van jouw zonnepanelen. Dat is 21%.

Wat je nodig hebt is een BTW-nummer en die moet je bij de Belastingdienst aanvragen. Daar kun je dit formulier voor gebruiken. En daarna kun je hier het stappenplan volgen om uiteindelijk je geld terug te krijgen. Je moet er dus wel even iets voor doen, maar als je bedenkt dat tien panelen zo’n beetje 5000 euro kosten, pan pak je toch mooi royaal 850 euro terug (5000 delen door 121 x 21). Als je er eens een uurtje zoet mee bent, heb je een mooi uurloon. Toch?

De kans is aanwezig dat de provincie Overijssel je ook nog eens ondersteunt. In sommige gevallen kun je subsidie op aanschaf krijgen. En je kunt ook een lening afsluiten, die je dan weer terug kunt betalen met een lagere energierekening. Zie daar hier alles over.

Wil je het nu helemaal mooi voor elkaar hebben, dan laat je eerst een energievakman kijken waar je energie kunt besparen om daarna te bepalen hoeveel panelen je nog nodig hebt. Bedenk daarbij meteen wat er in jouw huis op gas is en waar je wel over kunt stappen op elektrisch. Koken bijvoorbeeld, de grasmaaier, of misschien jouw auto. Uiteindelijk is het allemaal veel goedkoper dat alles op stroom te doen als je je eigen elektrisch opwekt.