Circulaire economie Energie Klimaat Milieu

Tip van Energieloket Salland: Makkelijke buitenlampen

Met een eigen zonnepaneeltje in combinatie met LED heb je tegenwoordig heel goede buitenlampen die je overal zo maar in de grond kunt prikken.

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Ergens een buitenlamp neerhangen is vaak een gehannes van de eerste orde. Voordat je een plek hebt waar zinnig licht, handig stroom, contact met een bewegingsmelder en een mooi ophangpunt bij elkaar komen, ben je de zin in zo’n lamp op te hangen al weer kwijt.

Maar die tijden zijn voorbij. Buitenlampen met een eigen zonnepaneel werken tegenwoordig fantastisch. Dat komt door betere zonnepaneeltjes. En dat komt ook door LED waarmee je veel licht voor weinig stroom krijgt.

Dergelijke lampen heb je ook met bewegings- en lichtsensor. Die lichtsensor zegt tegen de bewegingssensor als het donker genoeg is om aan de slag te gaan. En die bewegingssensor zet het licht dan alleen maar aan als het donker is en er beweegt iets. Je kunt dan ook nog eens een keer aangeven hoe lang de lamp aan moet blijven.

Omdat die zonnepaneellampen geen stroomdraadje nodig hebben, kun je ze overal neerzetten waar nodig, al helemaal omdat ze ook te koop zijn met een verlengsnoertje tussen lamp, sensor en paneel. Je kunt stroom opwekken in de zon, de sensor neerhangen op waar je beweging wil detecteren en de lamp neerhangen waar je licht wil hebben.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. In Olst-Wijhe is de subsidie daarvoor inmiddels op en kost een advies 120 euro.
Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten