Circulaire economie Klimaat

Tip van Energieloket Salland: Bouwen met stro is al niet meer gek

Herman Harms op een cursus strobalen bouwen.

Isolatie is stilstaande lucht. Daarom isoleert strobaal zo goed. Want in zo’n baal kan heel veel stilstaande lucht.

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

“Zeker veel last van muizen?”
“Hoe zit dat met brandgevaar dan?”

Zie daar de twee meest gesteld vragen als je het over bouwen met stro hebt. Makkelijk dat de twee meest gestelde vragen zijn, want dan hoef je die alleen maar te beantwoorden.
Nee, muizen vinden stro helemaal niet aangenaam. Het is te scherp. En ze vinden er ook geen eten. Want stro is een restproduct. De zaadjes zitten in je brood.
Nee, geen brandgevaar, stro is geperst en vat geen vlam bij gebrek aan zuurstof. Beleef Media heeft dat ooit getest in een aflevering van Het Groene Oosten, gedraaid bij ’t Natuurlijk Huus (op tien minuten, maar de hele aflevering is el leuk te kijken). Presentator André van der Zee en bewoner Harrie Kiekebosch kregen het stro niet in de fik.

En dan blijven de voordelen over. Strobaal kan een lokaal product zijn. Strobaal is super goedkoop. Strobaal isoleert als de beste. Strobaal geeft mooi diepe vensterbanken.

Oke, nog een nadeel: omdat de muren dikker zijn, heb je iets meer bouwruimte nodig.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten