Circulaire economie

Reinig je eigen water met de Hydraloop

Nieuw op de markt: De Hydraloop. Het apparaat zo groot als een koelkast maakt grijs water zo schoon dat je het kunt hergebruiken, behalve dan als drinkwater. Een huishouden bespaart daarmee 45 procent water. Omdat schoon water steeds schaarser wordt is dat revolutionair.

Grijs water is het water dat via je gootsteen, wastafel of doucheputje het huis uitgaat. Dus ook het water van de wasmachine en de vaatwasser hoort daar onder. Je moet de afvoer dus wel zo geregeld hebben dat je afzonderlijk kunt opvangen, dus moet je er bij nieuwbouw of renovatie rekening mee houden. Want eenmaal in het riool, komt er ook poep en pies van de wc bij. Uiteindelijk gaat het gezuiverde water van de Hydraloop vermoedelijk via die weg het huis toch wel uit, want het gereinigde water kun je goed gebruiken om het toilet er mee door te spoelen. Of bijvoorbeeld om je tuin water te geven.

Op ’s werelds grootste technologiebeurs CES werd Hydraloop van het Friese bedrijf van Arthur Valkieser en Sabine Stuiver gepresenteerd en werd het door vakjury’s in allerlei categorieën als beste nieuwe uitvinding aangewezen.

Anders dan de aanschaf van een nieuwe keuken of auto, de studie van je kinderen of de rekening van het café, worden duurzame gedachten altijd benaderd op hun terugverdientijd. Die is zo’n beetje tien jaar. Maar het apparaat a 3.500 euro is zo goed als onderhoudsvrij en gaat veel langer dan tien jaar mee.

Kanttekeningen
– Het helpt natuurlijk ook al enorm als je in het huishouden alleen biologische middelen gebruikt. Dan vervuil je het water veel minder en is het veel makkelijker terug te brengen naar het niveau van drinkwater,
– De micro-organismen die in de Hydraloop gebruikt worden zijn ook gewoon in de markt te kopen. Voor mensen die geen riool hebben, maar een septictank is dat een mooie manier om het water daar stankvrij te krijgen.
–  Bedenk dat je de tuin vaak veel minder hoeft te sproeien dan we nu doen. Sterker nog: hoe minder je sproeit, hoe dieper de wortels, hoe langer de planten en bomen genieten van grondwater. En als je minder schoffelt in de tuin komt het water in kleine deeltjes ook vanzelf makkelijker naar boven

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten