Circulaire economie Milieu

Nieuwe pand Birdsupply bijna volledig van refurbished materialen

In 2019 werd het nieuwe pand van Birdsupply in Mariënheem opgeleverd. Het was een oude kippenschuur die een tweede leven heeft gekregen. Waar mogelijk is gebruik gemaakt van refurbished materialen, het enige stukje schuur dat origineel is gebleven is het stalen geraamte.

Nieuwbouwen of verbouwen

Onder andere vanwege verplichte asbestsanering kwam Marcel Boxebeld (eigenaar Birdsupply) voor de keuze te staan: of nieuwbouwen op het industrieterrein of verbouwen op eigen terrein. Marcel koos voor het tweede. “En als we het aanpakken, dan doen we dat goed. Daarbij is Birdsupply gevestigd in het buitengebied tussen Mariënheem en Raalte en we vinden oude materialen beter in het landschap passen”, aldus Marcel.

Langzaam aan groeide het idee uit tot wat het nu geworden is, met als resultaat: een nieuw duurzaam bedrijfspand met refurbished materialen, twee warmtepompen en tachtig zonnepanelen, waardoor ze volledig van het gas af zijn. In het pand zijn een magazijn, (web)winkel en kantoorruimtes gevestigd. Zelfs gebruiksartikelen zoals stoelen, schappen, computers en werkbanken zijn refurbished of gekocht bij de kringloop!

Wat is refurbished

Refurbished betekent eigenlijk hetzelfde als ‘renoveren’ of ‘vernieuwen’. In plaats van oude producten te vernietigen of te recyclen worden ze weer opgeknapt of gereviseerd. Dit zien we onder andere terug bij elektronica, maar het kan ook voor bijvoorbeeld houten balken of glas-in-lood ramen. Refurbished kan gebruikssporen vertonen, maar qua kwaliteit is het niet per se een minder product.

Zelfvoorzienend op gebied van energie

Marcel heeft naast ‘hergebruik’ met zijn zonnepanelen en warmtepomp ook flink ingezet op zelfvoorziening qua energie. “Waarom? Tja. Wat gaat de toekomst brengen? Gaat het gas eraf? Hoe lang blijven de huidige energiebronnen bestaan? In Nederland moet iedereen van het gas af, terwijl de Duitsers subsidie krijgen om op het gas te gaan. Dus zeg het maar… Als er nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van energie dan worden deze in dorpen of steden vaak automatisch toegepast, terwijl het buitengebied later volgt. En soms moet je daar dan ook zelf voor betalen. Bij het riool en met glasvezel was dat ook zo… dus dan neem je zelf het initiatief!”

Marcel heeft overigens nog extra ruimte op z’n daken. “Er kunnen nog meer panelen bij. Als iemand daar interesse in heeft, graag! Want waarom zou ze je in weilanden plaatsen en niet eerst op de daken? Daar heeft toch niemand last van”, aldus Marcel.

Over Birdsupply

Birdsupply is een van de grootste webwinkels op het gebied van vogelartikelen in de Benelux. Sinds 2020 verkopen ze ook visartikelen onder de naam Fishsupply. Naast deze twee webwinkels beheren ze ook een Vogelpension voor de opvang van vogels en hebben ze in 2016 de Firma Bakker Huisvesting voor Dieren overgenomen. Zelfs de vogelkooien zijn van grotendeels van rerecylde materialen. En al het hout (vogelkooien/insectenhotels) dat gebruikt wordt heeft 100% FSC-keurmerk.

De fysieke winkel is alleen geopend op zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur. Birdsupply levert o.a. aan consumenten, gemeenten, dierentuinen, dierenbescherming en kinderboerderijen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten