‘Natuurinclusief bouwen’ zou de norm moeten worden

Interessant? Deel het artikel

natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen: je hoort het gelukkig steeds vaker, maar het is nog lang niet de norm. Daar willen Natuur en Milieu Overijssel, de Provincie Overijssel en de Vogelbescherming verandering in brengen. Het doel is een netwerk van groene vrijwilligers opzetten, dat projectontwikkelaars kan helpen hun bouwprojecten natuurinclusief te maken.

Zet groene vrijwilligers nou eens aan tafel bij projectontwikkelaars! Voor een succesvol natuurinclusief bouwproject is immers ecologische kennis nodig: volop aanwezig bij groene vrijwilligers. Hoe logisch de link ook is, het groen wordt nog weinig vertegenwoordigd aan de tekentafel. Maar niet voor lang meer, als het aan de provincie Overijssel, de Vogelbescherming en Natuur en Milieu Overijssel ligt. Voor iedereen met liefde voor flora en fauna organiseren zij dit najaar een aantal workshops, netwerkbijeenkomsten en masterclasses. Allemaal met als thema ‘natuurinclusief bouwen’.

Waarom natuurinclusief bouwen?
Onze steden veranderen komende jaren ingrijpend en een hoop planten en dieren staan nu al flink onder druk! Want: meer (ver)bouw betekent vaak nog minder groen, minder groen betekent minder insecten en minder insecten betekent weer minder vogels en vleermuizen. Om nog maar te zwijgen over de nadelige gezondheidseffecten van minder groen! Om het groen en daarmee de biodiversiteit in de stad weer op te krikken, zal de natuur van de tekentafel tot de gebruiksfase onderdeel moeten zijn van elk bouwproject.

Nieuwe omgevingswet
De nieuwe Omgevingswet, die per 1 januari 2021 van kracht wordt, is goed nieuws voor natuurinclusief bouwen: volgens deze nieuwe wet regelen ontwikkelende partijen participatie al aan de voorkant. Zo kunnen projectontwikkelaars, met de inbreng van groene vrijwilligers, de natuur al in een vroeg stadium in het projectplan verweven. Welke kansen maar ook uitdagingen deze nieuwe planpraktijk biedt komt ook aan bod.

Bijeenkomsten natuurinclusief bouwen
Natuur als onderdeel van elk bouwproject. Graag! Maar hoe integreer je natuur in een bouwproject? Hoe ga je als vrijwilliger in gesprek met een projectontwikkelaar? En hoe zit dat nu eigenlijk precíes met die omgevingswet? Al deze vragen, en meer, komen aan bod tijdens de verschillende bijeenkomsten over natuurinclusief bouwen:

Bijeenkomst: Groene kennis als ontwikkelkracht
19 oktober: Hardenberg (aanmeldformulier)
20 november: Olst (aanmeldformulier)

Aan de hand van praktijkcases uit Overijssel zoomen we in op: hoe kan ecologische kennis dienen als ontwikkelkracht?

Masterclass
30 november: Zwolle (aanmeldformulier)
14 december: Zwolle (aanmeldformulier)

Tijdens deze masterclasses verdiepen we ons in de nieuwe omgevingswet, natuurinclusief bouwen en communicatiestijlen.

Interesse?
Je kunt je aanmelden via bovenstaande aanmeldformulieren. Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Martijn Wubbolts, wubbolts@natuurenmilieuoverijssel.nl, 038-4250999.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.