Circulaire economie

Luc van de Streek bouwt duurzaam in Herxen

Luc van de Streek is geboren en getogen Herxenaar. Hij wilde graag een eigen plek in zijn geboortedorp, en dat lukte. Een vriend maakte het ontwerp voor de woning. Hij bouwt samen met zijn vader en broers. Van het aanleggen van de riolering tot bekabeling, glaszetten en isoleren.

“Het slokt al mijn vrije tijd op, maar uiteindelijk krijgen we er wat heel moois voor terug.” Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp in de bouw. Luc: “In de vergunning staan allerlei eisen waaraan we moeten voldoen. De woning moet bijvoorbeeld enorm goed worden geïsoleerd. Om mijn huis duurzaam te kunnen verwarmen, hebben we overal vloerverwarming aangelegd. We gaan elektrisch koken en leggen zonnepanelen op de schuur. Ook maken we een warmteterugwinningssysteem. De schone lucht die van buiten komt, wordt voorverwarmd met de vervuilde lucht die van binnen naar buiten wordt geblazen. Natuurlijk denk ik ook na op welke manier we zonder aardgas kunnen wonen. In het ontwerp van de bijkeuken heb ik rekening gehouden met ruimte voor onder andere een buffervat en warmtepomp. Wat het uiteindelijk wordt, weet ik nog niet. Dat is ook afhankelijk van de kosten. Dat vind ik bij duurzaamheidsmaatregelen het meest lastig. Je kunt wel van alles willen, maar het kost veel geld. Dat moet maar net allemaal kunnen. Een cv-ketel is het goedkoopst, maar is het slim om dat nu nog te doen? Misschien kan die ketel later wel op waterstof werken, misschien niet. De ontwikkelingen gaan zo snel. Gelukkig hoef ik de keus nu nog niet te maken. Ik wil er echt goed over nadenken om het maximale resultaat te krijgen met zo laag mogelijke kosten.”

Trots
“We hebben veel obstakels overwonnen. Je moet alles zelf uitdokteren; voor de vergunning, voor de bouw en voor duurzame maatregelen. Ik ben nu een jaar aan het bouwen en verwacht nog een jaar bezig te zijn. Ik ben wel trots op wat we samen neerzetten. Hier ga ik nooit meer weg.”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten