Jansen Wijhe verbetert bodem met organische bokashi in plaats van met chemie

Interessant? Deel het artikel

jansen wijhe bokashi

Bokashi, Japans voor goed gefermenteerd organisch materiaal, een soort van compost 2.0, dat is waar ze bij Jansen Wijhe op dit moment het duurzame voortouw in nemen. Begonnen als loonwerker wil het bedrijf over twee jaar haar 75 jarig bestaat vieren als voorloper op gebied van compostering.

Eigenlijk is het begonnen met groenrecycling, een bedrijfstak voor de rustigere winterperiode maar meteen ook een grote stap richting circulaire: “Het staat me tegen dat in de landbouw zoveel chemische producten worden gebruikt. Met bokashi werk je op en heel andere manier aan bodemverbetering,” zegt Koen Jansen. “We hebben na de Tweede Wereldoorlog alleen maar gekeken naar productie. Dat heeft de bodem uitgeput. Het moet niet langer draaien om massaproductie, maar om het produceren van gezond voedsel! We moeten zorgen dat die bodem weer voeding krijgt. Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten en gezonde voeding voor dieren en uiteindelijk dus ook voor een gezondere mens.”

Bokashi doet dat. Organische reststromen als bladeren en ander groenafval worden verwerkt en op een constante temperatuur gehouden. Door er micro-organismen aan toe te voegen ontstaat een rijke bodemverbeteraar. En dat slaat aan. “Biologisch varkensbedrijf Neimeijer in Heino deed een proef met bokashi en de opbrengst is daar na drie jaar. Alleen in het afgelopen jaar zijn we al voor 43 gemeenten actief geweest. Dan maken we bokashi op locatie. Gewoon uit al het blad en andere organische reststromen die daar zijn verzameld.”

Bokashi kun je beschouwen als een goede aanvulling op compost. Waar je met compost zorgt dat de plant voeding krijgt, wordt met bokashi het bodemleven gevoed. “Het blijft op het land liggen en het houdt goed vocht vast, waardoor je geen verlies hebt door uitspoeling. Ideaal voor de droge zomers waarmee we steeds meer te maken krijgen. Het is heel geschikt voor weilanden, maar ook voor tuinen en gazons. Niet voor niets werken steeds meer hoveniers met bokashi. Zeker ook omdat het de onkruiddruk flink beperkt.”

Er zijn verschillende toepassingen mogelijk, zoals weidegrond, sportvelden, tuinen en gazons. “Je kunt het van maandag tot en met zaterdag bij ons ophalen, maar bezorgen is ook mogelijk. Waar nodig stellen we eerst nog vast wat het humusgehalte van het perceel is. Op basis van die gegevens wordt precies de juiste samenstelling van de bokashi vastgesteld en dus echt maatwerk geleverd.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.