Circulaire economie

Hoogeboom als eerste gecertificeerd in veilig en milieukundig slopen

Hoogeboom Raalte is het eerste bedrijf in Nederland met een certificaat op zak waarmee het kan aantonen serieus werk te maken van hergebruik bij sloopwerk. Normec Certification reikte het Verificatiecertificaat ‘Circulair Sloopproject’ uit. Dit certificaat is een initiatief van Stichting Veilig en Milieukundig Slopen en is bestemd voor sloopbedrijven die werk willen maken van circulair slopen.

Tijdens een sloopproces scheidt Hoogeboom alle te recyclen materiaalstromen zorgvuldig om na bewerking opnieuw in te zetten. Hoogeboom Raalte ontwikkelt samen met vijf andere sloopaannemers nieuwe technieken om uit oude bouwmaterialen de grondstoffen terug te winnen om opnieuw hoogwaardiger in te kunnen zetten.

Agnietencollege
De meest duurzame manier van recycling is het hergebruiken van het originele product. Dit betekent dat een kozijn weer wordt gebruikt als kozijn en niet wordt versnipperd tot biobrandstof, waarbij de grondstof verdwijnt. Om de sloop van het oude Agnietencollege in de gemeente Dalfsen volledig circulair te doen werden alle te recyclen materiaalstromen zorgvuldig van elkaar gescheiden. Na bewerking van het materiaal kon het opnieuw worden gebruikt. Hierdoor kon maar liefst 96% van de producten en materialen opnieuw worden ingezet.

Circulair slopen in de praktijk
Het begon met een kijkdag in februari 2020, waar belangstellenden konden aangeven in welke producten en materialen zij interesse hadden en welk bedrag ze hiervoor wilden betalen. Wanneer het toegewezen materiaal beschikbaar kwam ontvingen de inschrijvers bericht om de goederen op te komen halen.  Alleen het herbruikbare, niet direct verkochte materiaal is naar een Circulaire HUB gebracht, waar het materiaal werd verzameld en weer wordt doorverkocht voor hergebruik.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten