Circulaire economie

Cibap-studenten bedenken bijzondere oplossingen voor restmateriaal

Van oude toffen mooie tassen maken of een kop en schotel op de kop hangen en er dan een lamp van maken (zie foto), dat zijn twee van de 25 ideeen die Cibapstudenten bedachten om te kijken hoe je materiaal dat ander weggegooid wordt, toch een mooi tweede leven kunt geven.

De afgelopen weken bogen 125 studenten van Cibap, vakschool voor vormgeving, zich over het creatieve hergebruik van materiaalstromen: B-hout, niet-verpakkingsglas, porselein/aardewerk, textiel, harde kunststoffen, riet/rotan en rubberen laarzen.  Dat leverde zeer gevarieerde ideeen op. Van kamerschermen en design krukjes tot workshops, van vazen en lampen tot instructievideo’s om gadgets te maken van genoemde materiaalstromen.

Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing beoordeelde de ideeën en koos zes kansrijke oplossingen uit om mee verder te gaan, enkele daarvan gecombineerd. Ze zijn neergezet in dit filmpje en hier nader omschreven:

‘De Klos’: van oud textiel zoals T-shirts naar garen, dat kan worden gebruikt voor allerlei doeleinden: van meubelzittingen tot onderzetters.

‘BORSA’ en ‘Fantastic’: van textiel en rubber naar shoppers en schooltassen met verwisselbare flappen.

‘Concreet’:  van bouwafval gemengd met kunststof en keramiek naar design voorwerpen zoals klokken en tegels.

‘Sprint 3’, ‘Thirty Thirty’ en ‘Roomdivider’: van B-hout naar klasse A-meubelen.

‘Revent’: van allerlei reststromen naar event-kunstwerken.

‘Filo’ en ‘Bakkie doen’: van oud porselein en oud glaswerk naar nieuwe lampen.

WaardeRing is blij met de resultaten. ‘De oplossingen zijn heel gevarieerd vanuit verschillende invalshoeken benaderd en op verrassende manieren uitgewerkt’, aldus Wilma Voortman (Kringloop Zwolle) en projectleider Maarten van Dongen van WaardeRing. ‘We willen deze oplossingen daadwerkelijk gaan gebruiken, dus we gaan ze uitzetten bij onze WaardeRing-partners.’