Circulaire economie Milieu

Plastic is in 2030 geen afval meer

Alle plastic verpakking moet worden hergebruikt. Er mag niks meer op de uiteindelijke afvalberg belanden. Dat heeft de Europese Unie besloten. De ‘Europese strategie voor kunststoffen in de kringloopeconomie’ gaat in 2030 van kracht.

Vraagje: hoeveel procent van de vervuiling van de zee bestaat uit plastic? Het antwoord vind je onderaan dit verhaal.

Petflessen, de broccoli, batterijtjes, en zo voort en zo voort, alles wordt in plastic verpakt. Dat plastic kan in Salland al gratis gescheiden worden afgevoerd, maar de Europse Unie gaat nu nog een stap verder: het wordt verplicht gescheiden.

De techniek is inmiddels zover dat je van recycled plastic eer nieuwe plastic dingetjes kunt maken. Dus hergebruiken is een goede optie. Maar minder plastic is nog beter. Zo komt er een verbod op wegwerpflesjes die maar een keer gebruikt kunnen worden. Ook mag het onzichtbare plastic in verzorgingsmiddenen (microplastics) niet meergebruikt worden.

De EU kwam tot haar besluit omdat we tot op heden onze plastic afval altijd doorsluisden naar China, maar die wil het niet meer. Dus blijven we er zelf mee zitten.

Nog lang alle plastic wordt niet gerecycled. Van de 26 miljoen ton per jaar (wereldwijd) amper 30 procent. In Nederland zitten we op 51 procent.

Een ander cijfer: van de vervuiling in zee is 80 procent afval.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten