Biodiversiteit

ZZZoem je met Lilian Dieben mee?

Lilian Dieben, @eigen foto

Lilian Dieben woont in het buitengebied bij Lemelerveld en doet mee aan een landelijke zaadzaaiactie ten behoeve van bijen en andere insecten. Lilian roept andere Sallanders op ook mee te doen.

ZZZoem je met me mee?

Ik las het project van The Pollinators om meer mensen aan het vergroenen te krijgen en specifiek in de actiestand te zetten voor de bijen en dacht direct ‘Daar schrijf ik me voor in!’ Dit jaar heb ik zelf een ‘Bijenlint’ in mijn eigen tuin gemaakt. Een stuk grond ontdaan van gras dat ik in april inzaai met allemaal lekkers voor de bijen en andere insecten. Het insectenhotel staat al te wachten op de eerste bewoners. Nu de bloemen nog.

Voedselbank voor bijen

Maar niet iedereen heeft zo’n grote tuin als ik. Het leuke is dat je zelfs zonder tuin iets kunt doen voor de bijen. Daarom vind ik deze actie ook zo leuk. Je kunt gratis een zakje biologisch bloemzaad ophalen bij een van de vele voedselbanken in Nederland. Ik ben dus zo’n voedselbank, super leuk om de zakjes coronaproof uit te delen! Met de zaadjes in de hand zaai je op 22 april Nationale Zaaidag (of welke dag dan ook die jou uitkomt eind april) een stukje grond of een paar potten in. Ik ben echt heel benieuwd wie er met de zakjes aan de haal gaan. Zijn dat juist mensen met een grote tuin die een stukje beschikbaar stellen voor dit prachtige bloeiende mengsel? Of juist mensen met een kleine tuin of balkon die er iets gezelligs van willen maken. Of mensen die een boomspiegel, geveltuintje of berm willen inzaaien. Het kan allemaal.

Geniet van de bloemenpracht

Wat is er nou leuker dan op je balkon of terras zitten en luisteren en kijken naar prachtige bloemen en het gezoem eromheen horen? Ik vind het magisch. En vooral ook heel rustgevend. Ik moet eerlijk bekennen, ik zaai voor de bijen en andere insecten. Maar ik geniet er zelf net zoveel van. Wat een bloemenpracht het wordt, een lust voor het oog. Mijn oog in dit geval . Maar met deze actie dus ook de ogen van mensen die de zakjes op komen halen. Laat maar komen dat mooie weer en die prachtige bloemen. Welkom iedereen die ook zo’n mooie bloemenpracht bij me op wil halen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten