Biodiversiteit

Wist je dat de Gehakkelde Aurelia een vlinder was?

We blijven er versteld van staan hoeveel verschillende soorten vlinders er zijn. De Sallandse vlinderfotograaf laat ons vandaag kennismaken met weer iets helemaal nieuws. Althans, met een nieuwe naam. Want bij nader inzien waren we die gehakkelde Aurelia ook wel eens eerder tegengekomen. Maar toen was het nog gewoon een ‘vlinder’

Door de Sallandse Vlinderfotograaf

De Gehakkelde Aurelia is een prachtige, middelgrote dagvlinder, waarvan zowel de voor- als de achtervleugels opvallend gekarteld zijn. Nog opvallender is de witte letter c die zich op de onderkant van de achtervleugels bevindt.

Deze niet zeldzame vlindersoort komt verspreid over het hele land voor en ieder jaar spot ik een aantal Gehakkelde Aurelia’s in Salland. Echter nooit grote aantallen. Op 4 april trof ik de eerste Gehakkelde Aurelia van dit jaar aan in een klein bos nabij Nijverdal. De tweede waarneming was op 16 augustus.

Hij overwintert als vlinder in een boomholte, tussen boomwortels, afgevallen bladeren of takkenbossen. Evenals de Atalanta, nuttigt de Gehakkelde Aurelia rottend fruit in het najaar. Ook is deze vlindersoort aan te treffen bij modderpoelen, regenplassen en zelfs op uitwerpselen, om vocht en mineralen tot zich te nemen.

Emilio, de Sallandse Vlinderfotograaf, maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten