Biodiversiteit Gezondheid Leefbaarheid

Wandelen met Sjaak, maar waar moet dat heen?

Het is nog stil in Raalte als Sjaak Bruggeman het dorp uit fietst. Alleen een trekker met gedroogd gehakseld gras is op weg van de hakselaar naar de boerderij. Sjaak ziet ontzettend veel in de natuur en daarom is het zo mooi eens in de week met hem mee te gaan. Deze week onder de titel ‘Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan?’

Sjaak Bruggeman: “Eenmaal in het veld zoemen de honingbijen rondom de honingkasten. Libellen en vlinders hebben het voor het zeggen op het heideveld. Kijk ik ben niet de enige vanmorgen. Daar is Inez van het IVN. Ze fotografeert de eitjes van een nachtvlinder. Maar wie heeft deze nou gelegd, was het van een veelvraat of zijn ze toch van een nachtpauwoog?

Oei, de verondiepte poel staat droog en op de bodem zijn nog de sporen van das en ree te vinden. Waar zijn de kamsalamanders nu? Het water is weg en het grondwater bijna historisch laag. Er is een extreem neerslagtekort. Waar moet dat nog heen, hoe zal dat gaan? Ho, kijk! Een levendbarende hagedis spurt ineens weg. Daar tussen de graspol valt ie niet op. Het mooie beestje heeft visite. Eén teek onder het oog en eentje boven de voorpoot. Rustig maar, blijf maar staan, ik zal wel gaan. Ik moet toch naar huis. Maar kijk eens daar bij het turfgat! Wat een mooi veld met bloemen. En zie de klokjesgentiaan eens. Weer of geen weer; ze bloeien ook dit jaar weer volop. Mooi man!”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten