Biodiversiteit

Wandelen met Sjaak langs natuur aan de muur

Toen we vanmorgen met Sjaak op pad gingen om roofvogels te spotten was het nog best fris. Dus pakte Sjaak een dik vest van de kapstok. Lekker warm voor op de fiets. Het werd een lange dag met veel waarnemingen, vandaar dit verhaaltje later op de zaterdag dan je van ons gewend bent. Maar de eerste waarnemingen werden al opgetekend voordat we de straat op waren.

Door Sjaak Bruggeman

Kijk, het pimpelmeesje bij de buren! Maar ook die in mijn nestkastje hebben jonkies. Ze gaan gelijk op. Minder leuk is dat de eksters het merelnest in mijn achtertuin geplunderd hebben. Maar wat een geluk. Ze zijn verhuist naar de voorkant en zitten nu lekker veilig bij de voordeur van de buren. Daar was nog ruimte in de prachtige muurkrans en daar komt geen rover meer bij. Het vervolglegsel telt opnieuw vier eieren.

Nu maar eerst naar een van de torenvalkkasten voor een spoedreparatie. Uit de nestkast is een bodemplankje gevallen en daarmee is het hele legsel naar de filistijnen gegaan. De torenvalkjes zijn nog in de buurt en ook hier kan best nog een nalegsel komen.

Zo, eindelijk ben ik bij het reservaat. Een snel inventarisatierondje voor het avond-eten moet nog net  kunnen. Een jongedame komt aanrijden. Ze wil een wandelrondje doen maar wacht nog op iemand. Prima, maar ik trap ‘m an.

Eerst maar bij het buizerdnest kijken. Het vrouwtje vliegt af en onder het nest liggen poepspetjes. De jongen zullen zo’n zes dagen oud zijn. Verderop zit in het sparrenbosje een sperwer te broeden. In de eerste week van juni zullen hier een vijftal jongen zijn.

Kijk hier eens! Een latrine van een das. Das interessant! Iets verderop vliegt opnieuw een buizerd van het nest. Oké, dat ziet er goed uit. Nu nog even langs het haviksnest en dan steek ik even binnendoor naar de hoge populieren. Het domein van de mooie boomvalkjes.

Oei, da’s jammer. Het oude boomvalkennest is uit de populier gewaaid. Poeh, dat word nog zoeken naar het nieuwe nest. Nu maar snel huiswaarts. Kijk ginder, daar komt de jongedame van straks met een jongeman aangewandeld. Lekker samen in de natuur en vooral oog voor elkaar. Even bijpraten, oei, op anderhalve meter? Tja, heel soms kun je corona maar zo vergeten…

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten