Biodiversiteit

Wandelen met Sjaak: een beetje verliefd

Als je met Sjaak Bruggeman op pad gaat zie je altijd veel meer om je heen, gewoon omdat Sjaak vestand heeft van de natuur. Maar deze week kwamen we natuur tegen waar we allemaal wel verstand van hebben.

Door Sjaak Brugeman

Zonder weidevogels lijkt het een tamme boel hier in de polder. Toch valt er van alles te beleven. Onderweg scheert een sperwer over de kale weiden. Hier en daar zitten er verspreid wat witte plukjes zwanen, meeuwen en soms wat schapen op het landschap. En in de verte rijden dik ingepakte muskusrattenvangers met een quad langs de vangkooien. Ik doe het met de benewagen en dat bevalt me best. Ook zonder onze zomergasten is het hartstikke mooi hier.

De lucht zit volgepakt met wolken en af en toe is er dan weer een regenboog. Kijk daarginder wordt weer een hagelbui naar beneden gekiept. En daar komt een  vrachtboot stroomafwaarts onder de Elandbrug door, diep door het ruwe IJsselwater richting Keteldiep, Ketelmeer. Wat een machtig mooi wijds uitzicht heb ik hier vanaf de dijk over het rivierenlandschap. Vossemeer, Kattendiep, Keteldiep, Ramspol, altijd mooi hier!

Maar dan word het menens! Snel ga ik door de knieën op de natte kruin, camera in de aanslag. Een ooievaarsvrouwtje vraagt wat aandacht van haar partner. Hij wijst het af en nog eens. Eind januari! Het is nog veel te koud en vroeg voor jonkies. Over honderd dagen zouden ze dan al uitvliegen. Nou vooruit, omdat jij het bent en… omdat niet elke paring tot het bevruchten en vervolgens leggen van een ei leidt. Hupsakee! Paren dient ook om de band tussen vrouwtje en mannetje te versterken. En zo werkt het bij ooievaars. Goed bekeken!!!

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten