Biodiversiteit

Wandelen met Sjaak door het rustige veld

@sjaak bruggeman

De zonsverduistering gezien? Hij ging niet helemaal schuil achter de maan, maar wel een stukje. Of heb je er niks van meegekregen. Kan zo maar. Wij staan niet zo dicht bij de natuur dat we zoiets voelen, ook als we er geen acht op slaan. Andere dieren hebben dat wel, weet Sjaak Bruggeman.

Door Sjaak Bruggeman

Voor ik op pad ga wil ik nog even zien hoe het met de zon is afgelopen. De maan heeft er net om 12:22 uur een grote hap uitgenomen. In de tuinkamer zit een geschrokken jonge gaai. Ook vliegt een jonge merel tegen het raam. De natuur is even van slag. Rustig maar, het is zo weer volle zon.

Op het Boetelerveld zweven de libellen zwierig boven de heide. Niet voor niets zit een boomvalk te broeden in dit voedselrijke gebied. Een kat komt terug van een strooptocht uit het heideveld en beent zich snel naar huis. Zullen deze katten ook hagedissen vangen? Daar zijn er hier meer van dan muizen.

De lichte adulte buizerd gaat maar weer eens in de vaste uitkijkboom zitten. De slagpennen van de jongen van dit nest zijn al half volgroeid. En kijk eens aan! Wat een feestmaal! Onder het nest ligt het kaalgevreten skelet van een ringslang. Het hoofd is weg en de romp meet tot aan de staart 115 cm. De staart is nog intact en de wervels en ribben zijn helemaal kaal gevreten. Ook zijn delen van de gevlekte huid achtergebleven. Dat moet een lekker maaltje geweest zijn.

Het is rustig in het veld, maar er wordt keihard gewerkt in het dierenrijk. Dieren hebben er belang bij dat hun jongen in het meest gunstige seizoen geboren worden. In deze tijd moeten alle jongen, van reekalf tot pimpelmees grootgebracht en klaargestoomd worden voor de eerste gevaarlijke winter. Er is nu even geen tijd voor een mooi vogelconcert …

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten