Biodiversiteit

Vlinderfotograaf spot Zuringspanner voor het eerst in Raalte

Als je de wekelijkse rubriek van de Sallandse Vlinderfotograaf volgt, ga je vanzelf meer vlinders om je heen zien. Het haalt je uit je vaste patroon. Dat overkwam de Vlinderfotograaf zelf ook, door eens een keer ergens anders vlinders te zoeken. En tegen te komen.

Door Emilio, De Sallandse Vlinderfotograaf

Zo nu en dan is een bepaalde vlindersoort waarnemen een kwestie van geluk hebben. Mede doordat ik in loop der jaren meerdere vaste vlinderroutes heb uitgestippeld in Salland, betrap ik mijzelf er af en toe op een potentieel vlinderrijk uitziend gebied voorbij te fietsen en niet de moeite te nemen om dat gebied ‘even’ te inspecteren.

Afgelopen vrijdag nam ik deze beslissing wèl en niet zonder resultaat! Normaliter reis ik jaarlijks speciaal voor het fotograferen van de Zuringspanner naar Dalfsen, waar meerdere populaties leven, echter dit jaar heb ik voor de eerste keer in Raalte een Zuringspanner waargenomen. In een prachtige wegberm, gelegen aan de Nieuwe Deventerweg, ging ik afgelopen vrijdag op vlindertocht (op een aantal vierkante meters kan ik mijzelf makkelijk zo’n drie kwartier vermaken) en ontdekte na het waarnemen van een volledig afgevlogen Dagpauwoog en een schuwe Gamma-Uil, een wondermooie mannetjes Zuringspanner.

Deze algemeen voorkomende nachtvlinder, die zowel dag- als nachtactief is, zie je voornamelijk op een zonnige, onbewolkte dag vliegen. Hij is waar te nemen van medio april tot eind september in drie generaties.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten