Biodiversiteit Leefbaarheid

Verbeter de natuur, begin in je eigen achtertuin

Om de natuur weer een beetje op orde te krijgen, wijzen we vaak naar boeren: die moeten anders omgaan met hun land. Maar met al onze achtertuintjes beheren we ook heel veel grond die tot natuur omgedoopt kan worden. Tegels eruit, gras niet zo mooi glad meer maaien en de dode takken laten liggen tot minstens de lente.

We lijden in ons land aan en soot van schoonheidssyndroom: glad achtertuintje, aangeharkt plantsoentje, geschoren waterleidingen. Niet meer doen. Mee stoppen, zegt Louise Vet van de Landbouw Universiteit in Wageningen in Vrij Nederland.

Andere experts van de universiteiten van Groningen, Nijmegen, Wageningen, Utrecht, het Nederlands Instituut voor Ecologie, Commonland, Natuurmonumenten en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zijn het er in Vrij Nederland over eens: onze natuur holt achteruit. Vroeger hadden we hier in Salland tientallen soorten grasland. Kruiden als kievietsbloem, viooltje en boterbloem zochten hun eigen favoriete grasland. Maar al dat gras is vervangen voor snelgroeiend en voor koeien voedingrijk raaigras. Maar weidevogels en insecten leggen het lootje.

Maar het tij is te keren. Hoe? Begin bij je zelf: met je achtertuin.

Lees hier in Vrij Nederland een uitgebreide uiteenzetting van de stand van zaken vroeger, nu en misschien de toekomst.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten