Van de boswachter: Herefordkoeien

Interessant? Deel het artikel

Ine Nijveld, boswachter
Ine Nijveld

Terwijl de woningbouw in Nederland op slot zit gaat het in de natuur onbeschaamd door. Ze bouwen er maar op los, één en al bedrijvigheid. Grote woningen, kleine woningen, woningen boven de grond en woningen onder de grond! En dat nog wel in een Natura 2000 gebied.

Door Boswachter Ine Nijveld

Tijdens mijn surveillance loop ik door het begrazingsgebied op de Borkeld (dat is op de Sallandse Heuvelrug, red.). Hier zorgen koeien, van het Engelse ras Hereford, ervoor dat het gebied open blijft en niet dichtgroeit met struiken. Dit doen ze al jaren met succes. Het zijn prachtige dieren om te zien. Ze hebben een vacht vol krulletjes en zijn, zoals het een echte koe beaamt, lekker nieuwsgierig en houden je goed in de gaten. Ze liggen op warme dagen ongegeneerd midden op het fietspad met z’n allen, waardoor ik menig recreant met fiets in de hand heb zien ploeteren door het mulle zand van de weg ernaast. Vermakelijk kijken ze dan, al herkauwend, toe.

De Herefords op De Borkeld hebben alle ruimte; zo’n 3 hectare per dier. Ze eten naast struikjes en boompjes dus vooral schraal gras en poepen dit, na alles herkauwd te hebben, weer uit….en….nu komt het… die poep is nu juist weer zeer aantrekkelijk voor heel veel dieren.

Poep
Op mijn struintocht kniel ik neer bij een flinke flats. Hij is niet vers meer, maar al aardig ingedroogd. Omdat de koeien eiwitarm eten en geen anti-biotica of ontwormingsmiddelen krijgen toegediend is dit prachtig schone poep. Het zit vol met voorverteerd gras.

Als ik de flats omdraai blijkt het een heuse kraamkamer te zijn. Mieren rennen verschrikt door de verstoring alle kanten op. Er liggen allemaal eitjes in. Het is er natuurlijk lekker warm en beschut. Ik mompel een verontschuldiging voor het storen en draai de vlaai voorzichtig weer terug.

Maar ik ben niet de enige die koeienflatsen omdraait. Dassen bijvoorbeeld doen het geregeld op zoek naar mestkevers of larven. De kevers, mieren en larven zijn ook voor vogels een heerlijke snack.

Zo blijkt een koeienflats in een natuurgebied een hoogwaardig product waarin prima gewoond, gegeten en ‘gekraamd’ kan worden.

In Tubantia lees ik “Offer ook natuur op voor aanpak stikstofcrisis”, een uitspraak van een hoogleraar duurzame ontwikkeling. Ik denk echter dat natuur, landbouw en leven juist heel goed samen kunnen gaan en neem de duurzame ontwikkeling in een Hereford-koeienflats dan maar als uitgangspunt!

Zie ook deze mooie video!
Op boswachtersblog.nl/overijssel vind je meer blogs.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.