Stichting Voedselbosbouw wint Bos Battle

Interessant? Deel het artikel

Fransjan de Waard
Fransjan de Waard

De Stichting Voedselbos heeft de Gelderse BosBattle gewonnen. Fransjan de Waard uit Olst is een van de drijvende krachten achter deze stichting. De ambitie van Voedselbosbouw is minimaal 150 hectare voedselbos op landbouwgronden in Nederland in de komende vijf jaar. De prijs voor de Bos Battle is 15 bomen van 15 jaar oud. Een mooi begin dus.

Marc Buiter van de stichting als reactie op de prijs: “Voedselbossen zijn zo’n grote kans voor landbouw en natuur. De prijs gaan we benutten voor het aankopen van laanbomen voor een nieuw voedselbos”. Een voedselbos is een bos met verschillende lagen vegetatie waarvan een groot deel van de planten eetbaar zijn. Na zo’n vijf jaar na de aanleg van een voedselbos begint de oogst geld op te brengen -van bessen, tot noten tot bladeren tot stengels. Het bekendste voedselbos Ketelbroek levert inmiddels bijna tien keer meer opbrengst op per hectare dan maisland, en bovendien levert het veel meer biodiversiteit, gezond eten en koolstofopslag.

De jury bestond uit prof. Louise Vet, prof. Hans de Kroon, prof. Pier Vellinga, Jaap Dirkmaat directeur Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en directeur Lena Euwens van Trees for All. Ze was vol lof over alle plannen van de aanwezigen, “want alle initiatieven -groot en klein- zijn nodig om de natuur te helpen.” Dertien organisaties, burgers en gemeenten pitchten mooie plannen die de biodiversiteit versterken. Zo waren er twee landgoedeigenaren met plannen voor meer bos en bomen, wil energie coöperatie Betuwewind een voedselbos met de winst van de windturbines en waren er organisaties die meer groen in de stedelijke omgeving willen. Zoals Operatie Steenbreek dat al in 130 gemeenten stenen vervangt voor planten en Rooftop Revolution dat haar werkgebied gaat uitbreiden van de Randstad naar Nijmegen. Op twitter vonden we dit filmpje erover.

Bos Battle Campagne
De Bos Battle campagne is een nieuw initiatief van Urgenda met als doel ruimte te vinden voor nieuwe natuur. Want nieuwe natuur is onontbeerlijk om klimaatverandering en biodiversiteitsverlies tegen te gaan. Iedereen kan hierbij helpen: gemeenten door meer bomen te planten in de openbare ruimte of wijken te vergroenen, bedrijven door groene bedrijven terreinen en groene daken aan te leggen, burgers door tegels uit de tuin te halen en ook bij boeren liggen vele kansen voor natuur door bloemenbermen, agro-forestry of voedselbossen. Tijdens de Regiotour Gelderland vond de eerste Bos Battle plaats. Landelijke uitrol staat op het programma.
Lees meer over de campagne: www.urgenda.nl/bos-battle
De Gelderse Bos Battle avond is onderdeel van de Regiotour Gelderland: www.urgenda.nl/regiotour

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.