Biodiversiteit

Roetveegpiet? Nee, een heuse roetveeguil!

Tijdens onderhoudswerkzaamheden bij Vitens in Nijverdal kwam er opeens een Bosuiltje uit de schoorsteen. Een roetveeguil, zegt Bas van Noord, boswachter ecologie Salland / Twente.

“Afgelopen woensdag werd ik gebeld door collega André met het verzoek om naar het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug te komen. Wat was daar nu gebeurd? Twee medewerkers van de Vitens hadden een bosuil bij zich en wisten niet wat er mee gebeuren moest. De uil bleek helemaal onder het roet te zitten. De medewerkers hadden de bosuil bij toeval gevonden bij onderhoud van een nood-aggregaat in het pomphuis van de waterwinning aan de Nijverdalsebergweg.

De bosuil, geringd en wel, was via de buiten-schoorsteen naar binnen gevlogen en had zich vervolgens meters ver horizontaal en verticaal door de afvoerpijp gewurmd. Uiteindelijk belandde de Bosuil vlakbij het spruitstuk van de zware dieselmotor, zoals op de opnames te zien is. De medewerkers van Vitens hebben de Bosuil uit de pijp gehaald en ons ingeschakeld. Het uiltje was er redelijk ongeschonden uitgekomen, maar met het roet op de veren zou deze het niet lang meer maken in de natuur: de veren zijn door het roet namelijk niet meer waterafstotend.

Ik heb de bosuil vervolgens naar een erkende roofvogelopvang in Barchem gebracht om gewassen te worden en weer op te knappen. Het is de bedoeling dat ik de uil, nadat hij of zij weer opgeknapt is, weer uitzet op de Sallandse Heuvelrug. Een geluk dat de Bosuil gevonden is bij onderhoud van de motor. Veel dank aan de Vitens-medewerkers voor hun optreden!”

Tekst en foto: Bas van Noord.
Boswachter ecologie Salland / Twente

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten