Biodiversiteit Klimaat

Op de bus wachten onder een grasdak

Foto: gemeente Amsterdam

De kans dat er een regenbui valt waardoor de straat blank komt te staan wordt steeds groter. Het is heel simpel hoe dat komt: de temperatuur stijgt. Warmere lucht kan meer vocht vasthouden. Dus regent het langer niet, maar als het dan gaat regenen…

Dus moeten we er met z’n allen aan werken die temperatuurstijging tegen te gaan (is ook wel handig voor gebieden op aarde die de extra temperatuur er echt niet meer bij kunnen hebben), maar laten we ons tegelijk ook maar voorbereiden op die stevige regenbuien. Dat kan door er voor te zorgen dat het langer duurt of dat je helemaal voorkomt dat regenwater in het riool terecht komt.

Want daar overstroomt de straat van: dat het regenwater niet snel genoeg via het riool weg kan. Dat riool is niet berekend op dat steeds maar grotere aanbod. Je kunt dat op verschillende manieren voorkomen. Bijvoorbeeld door de tegels uit je achtertuin te verruilen voor groen. Water kan dan terplekke weg zakken. Groen in de tuin is ook weer beter tegen hittestress en vogels en insecten zijn er gek op, dus doen!

Je kunt regenwater ook minder snel naar het riool leiden door je regenpijp af te koppelen en het water in je tuin terecht laten komen. Zorg dan wel voor rulle grond of vervang een hap zand voor grind zodat het lekker snel wegzakt. Leg op het dak van je schuurtje een grasdak, dat helpt ook. Want dat grasdak absorbeert de eerste regenval en geeft het vaak pas af als de regenbui al weer weg is.

In het straatbeeld van grote steden zie je steeds meer bushokjes verschijnen met een grasdak en zelfs met groene zijkanten. Dat is ook om water langer vast te houden en om insecten en vogels meer groen aan te bieden. Vooral in grote binnensteden hebben die diertjes het vaak lastig hun eigen plekjes te vinden.