Biodiversiteit

Ook in de herfst vlinders bij Aver Heino

Waar het merendeel van de natuurfotografen zich in dit seizoen storten op het specialistische paddenstoelen fotograferen en het vastleggen van prachtige composities met herfstkleuren, blijft de Sallandse vlinderfotograaf vlindergetrouw op zoek naar vlinders in Salland.

Door vlinderfotograaf Emilio

En in deze tijd betekent dat ook dat ik vooral op zoek ben nar nachtvlinders. Maar het monitoren van de meeste vlinderroutes zit er wel op en voor deze week betekent dat de afsluiting van het vlinderseizoen bij Aver Heino. Op 20 september vond daar de laatste monitoring voor dit jaar plaats. De vlindertelling op die locatie wordt uitgevoerd door Focus Op Vlinders, in opdracht van Salland Zoemt.

Ik trof er drie vlinders aan: een Klein Koolwitje, Icarusblauwtje en een Bont Zandoogje. Op 1 mei van dit jaar, zaaide Salland Zoemt een meerjarig inheems wildmengsel aan de akkerrand bij de waterspeelplaats, die zich bevindt achter boerderij Aver Heino. Een initiatief dat ik van harte toejuich! Niet alleen omdat het een uitstekende voedselbron is voor vele vlindersoorten, maar ook zeker om dit unieke, kwetsbare stukje natuur onder de aandacht te brengen. Doordat dit natuurgebied – dat wordt gekenmerkt door een enorme verscheidenheid aan vegetatie – gelegen is tussen weilanden, is de kans op vergrassing (als direct gevolg van vermesting) groot. Het aanleggen van verschraalde bufferzones, zou vergrassing mogelijk tegen kunnen gaan.

Het Icarusblauwtje is het meest voorkomende blauwtje in Nederland en je kunt hem waarnemen van begin mei tot eind september in drie generaties. Jaarlijks trof ik op mijn vaste vlinderroutes in Olst en Wijhe de meeste exemplaren van deze vlindersoort aan, echter door de sterke uitbreiding van het Icarusblauwtje in Raalte, zijn de vlinderroutes in Olst en Wijhe verschoven naar de tweede en derde plaats.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten