Biodiversiteit

Ontwerpcursus voedselbos van start, aanmelden kan nog

Notenbomen in aanleg.

Voedselbossen staan volop in de belangstelling. De tijd is dan ook rijp om in Overijssel voedselbossen te leren ontwerpen die productief zijn en vele generaties meegaan. In maart 2019 start Natuur en Milieu Overijssel de eerste Ontwerpcursus Voedselbossen in Overijssel. Deze is bedoeld voor mensen met een plek voor een voedselbos en de motivatie zich daar goed op voor te bereiden.

De Ontwerpcursus Voedselbossen wordt aangeboden door de School voor Voedselbosbouw Overijssel; een samenwerking van Stichting Voedselbosbouw Nederland en Natuur en Milieu Overijssel.

In de cursus krijgen deelnemers inhoudelijke informatie over heel veel verschillende thema’s. Denk aan bodem, ecologie, productieve soorten en ontwerpen.  Met hulp van docenten en je medecursisten werk je in 8 bijeenkomsten van droom naar een concreet plan voor een rijk en productief voedselbos. Een succesvol voedselbos is niet zomaar wat bomen en struiken, maar een veerkrachtig ecosysteem dat is afgestemd op de plaatselijke condities. Download hier de flyer ontwerpcursus Voedselbos 2019

Voor wie?
De ontwerpcursus staat open voor deelnemers met een stuk land van minimaal 0,5 hectare in eigendom, of die het land langdurig kunnen gebruiken. Wie zelf niet zo’n plek heeft, kan zich met een ander initiatief verbinden en op die basis deelnemen. Het cursustraject omvat 8 vrijdagen ( 15 maart, 29 maart, 12 april, 17 mei, 21 juni, 6 september, 4 oktober en 1 november) op verschillende locaties in provincie Overijssel, inclusief een excursie naar het bekende voedselbos Ketelbroek in Groesbeek (Gelderland).

Kosten en aanmelding
De kosten voor deelname bedragen € 400 incl. BTW; daarvoor krijg je les, lesmateriaal, koffie, thee en een basislunch. Via deze link kun je je aanmelden en het hele bedrag ineens betalen. Mocht dit problemen opleveren, neem dan contact met adema@natuurenmilieuoverijssel.nl. Er is slechts plek voor 25 cursisten, dus heb je belangstelling wees er dan snel bij en meld je aan. Aanmelden in ieder geval voor 28 februari. Aanmelden via deze link.

Verzoening natuur & landbouw
Natuur en landbouw zijn twee verschillende werelden geworden, maar in een voedselbos verzoenen we die weer met elkaar. We ontwerpen het namelijk als een levend systeem met een hoge diversiteit aan bomen en struiken waarvan we voedsel kunnen oogsten zoals fruit en noten, maar ook zaden, bloemen, bladeren, scheuten en paddenstoelen. Daarnaast bouwt een voedselbos een blijvend gezonde bodem op, die als een spons veel water opneemt en afstaat. En het voedselbos vangt veel fijnstof op, en legt CO2 vast in biomassa. Ook kan het voedselbos prima gebruikt worden voor natuureducatie en natuurbeleving.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten