Biodiversiteit Circulaire economie Gezondheid

Notenteelt in opkomst

Notenteelt is in opkomst. In Gelderland maakt de provincie er werk van boeren te informeren. Biologisch boerderij Aver Heino is in voorbereiding een paar hectare vrij te maken voor een voedselbos. En bij ‘t Natuurlijk Huus in Raalte is er afgelopen jaar een ontwikkeld.

Op veel plekken wordt de notenteelt gestimuleerd. Er is zelfs een landelijke notenvereniging. “Want noten zijn gezond en kunnen prima in ons land groeien!” zeggen die. “Het is gezond om elke dag een handjevol ongezouten noten te eten. In noten zit ijzer, vitamine E en vitamine B1 en veel onverzadigd vet. Noten beschermen tegen bepaalde hart- en vaatziekten en verlagen het LDL-cholesterol.”

De onderzoeken naar notenteelt richten zich op het planten (er zijn honderden soorten noten, voor verschillende ondergronden), op waar te planten (als houtwal, of in rijen in een weiland waar koeien dan nog tussen kunnen lopen), hoe lang het duurt voor je er profijt van hebt en hoe je er eindproducten van kunt maken.

Notenteelt is duurzaam, heeft een minimale milieubelasting op, levert gezond eiwitrijk voedsel, het is goed voor de waterhuishouding en het komt de CO2-balans ten goede.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten