Biodiversiteit Mobiliteit

Noaberhaptrap: Zwolse Stadslanderijen, biologisch en online

Bij de Noaberhaptrap draait het om fietsen voor je eten en dat betekent dus lokaal je boodschappen doen, want melk, kaas, eieren en groenten zijn het lekkerst als je ze vers bij de boer haalt. En je bent tegelijkertijd sportief bezig, wat wil je nog meer.

Door Ria Olde Rechterschot

Nou soms wil je wel wat meer, want soms lukt het even niet om de tijd te vinden om langs al die boeren te fietsen, of er zijn andere redenen dat je even niet op pad kan. Daarom is het zo fijn dat veel boeren ook goed samenwerken zodat je bij de ene boer ook de producten van andere boeren kan kopen. Soms in het klein (eerder schreef ik daar al over, zie de artikelen in dit dossier), maar soms ook in een wat groter verband in een coöperatie.

De Zwolse Stadslanderijen is zo’n coöperatie van biologische boeren in de stadsrand van Zwolle waarbij je de producten ook nog eens online kan bestellen. De producten die zij verkopen worden geproduceerd binnen een straal van dertig kilometer rond De Peperbus. Moet je nagaan wat dat scheelt aan transportkilometers in vergelijk met wat je bij de supermarkt koopt. Waarom zou je je eten van ver weg halen als het dichtbij en kraakvers verkrijgbaar is en ook nog op biologische wijze wordt geteeld?

Er zijn ook voedselcooperaties die bestaan uit groepjes mensen (buurtbewoners, vrienden, collega’s of familie) die samen rechtstreeks eten kopen bij boeren uit de buurt. Bij toerbeurt haal je dan de boodschappen voor de hele club. Iedereen levert voor een vooraf afgesproken tijdstip z’n boodschappenlijstje in en voila. Heerlijk vers eten, voor de laagst mogelijke prijs en toch een behoorlijk inkomen voor de boer. Weinig vervoer, geen overbodige verpakkingen, en je weet waar je eten vandaan komt!

Er zijn voor zover ik weet groepen actief in Broekland, Deventer, Olst, Wijhe, Heeten, Zwolle, Lettele en Schalkhaar, maar misschien zijn er nog wel meer.

Hoe dan ook, er zijn dus verschillende manieren om je eten bij elkaar te fietsen. Smakelijk eten!

 

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten