Biodiversiteit Circulaire economie Leefbaarheid

Natuurinclusief inrichten: verder kijken dan gebouwen voor meer biodiversiteit

Natuurinclusief bouwen is bezig aan een grote opmars: in steeds meer bouw- en renovatietrajecten wordt rekening gehouden met de lokale fauna. Dat is gunstig, maar er moet daarbij ook grondig naar de leefomgeving gekeken worden. Door deze ook natuurinclusief in te richten, worden wijken groener, klimaatbestendiger én vaak ook een stuk mooier. Eelerwoude-ecoloog Vincent de Lenne vertelt meer over dit onderwerp.

“De verbinding tussen mensen, gebouwen en natuur is in mijn optiek heel belangrijk: daarom spreek ik ook liever niet van natuurinclusief bouwen, maar over natuurinclusief inrichten,” begint Vincent zijn verhaal. Bij natuurinclusief bouwen wordt er bij de bouw of renovatie rekening gehouden met de dieren in een gebied, door bijvoorbeeld inbouwstenen voor vogels en vleermuizen toe te passen, stootvoegen open te houden en ruimte te maken onder dakpannen voor nesten.

Een natuurinclusieve inrichting betekent dat er niet alleen naar de bouwkundige elementen gekeken wordt, maar ook naar het gebied eromheen, door meer biodiversiteit in te passen. Vincent: “En dat is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Als je denkt: ‘goh, wat is het hier mooi’, omdat er bijvoorbeeld veel bloemen bloeien en verschillende bomen staan, dan zit het vaak voor de dieren ook wel goed.”

Lees hier het hele interview.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten