Biodiversiteit

Muizen- en rattengif breed verspreid

Gif waarmee ratten en muizen bestreden worden, verspreidt zich in de voedselketen waardoor ook andere dieren dood aan het gif gaan. Dat komt omdat dode ratten en muizen ook gegeten worden. Maar daar waar het gif in lokdozen buiten geplaatst wordt, kunnen ook andere dieren erbij, zoals ook kleine vogels als de mus en de vink.

Ratten- en muizengif mag alleen tegen huismuizen, zwarte en bruine ratten gebruikt worden. Maar hermelijn, bunzing en wezel eten graag muizen, net als uilen. Ook die hebben vaak gif in hun bloed, blijkt uit onderzoek. Dat komt omdat een muis niet direct dood gaat aan het gif. Hij valt niet dood bij het lokdoosje neer, maar kan eerst nog een tijdje weer naar andere plekken lopen.

Uit camerabeelden blijkt zelfs dat muizen het gif soms niet bij de bron eten, maar dat ze het verslepen. Daardoor kunnen muizenjagers én andere dieren dus het gif zelfs rechtstreeks zelf eten. Een slak die het gif eet, een das die de slak eet: op die manier raakt het muizen- en rattengif veel breder verspreid dan eerder altijd gedacht werd.

Lees er hier een groter verhaal over in Trouw.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten