Biodiversiteit Leefbaarheid

Met open oog zonaanbidders begluren (inclusief fietsknooppuntadvies)

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Heerlijk die zomerse dagen. Het lijkt of iedereen veel vrolijker kijkt en naar mate de zomer vordert krijgen we hier bijna net zo’n relaxed sfeertje als in bijvoorbeeld vakantieland Frankrijk,” constateert Diny Heidenrijk. “We passen ons aan, het tempo gaat wat omlaag en mensen leven veel buiten. Zulke dagen zijn dan juist heel geschikt om bepaalde diersoorten te gaan fotograferen.”

En precies omdat Diny Heidenrijk haar omgeving vaak bekijkt door een lens van een camera, ziewt ze veel meer om haar heen ewn darom gaan we iedere week een keertje mee.

Diny Heidenrijk: “De groene boomkikker is zo’n zonaanbidder. Op enkele plaatsen in Nederland kun je die aantreffen op braamstruiken in de buurt van water. Daar leefde hij als kikkervisje maar uitgegroeid tot kikkertje zit hij graag te zonnen op de bladeren van een braamstruik. Het diertje is maar enkele centimeters groot. Ik ken in Salland helaas geen plekje waar hij voorkomt, wel in Twente en in Drenthe.

Een andere zonaanbidder is de weidebeekjuffer, een prachtige libellensoort. Deze vliegt alleen op zonnige dagen en altijd boven stromend water. Dus hier in de buurt moet je dan naar het riviertje de Regge gaan of naar de Vecht.

In Hankate, richting Lemele, vind je een schitterende locatie. (fietsknooppunten vanuit Raalte: 50-73-27-19-70-98-99-77-7-85) Daar waar het Overijssels kanaal en de Regge elkaar kruisen is een stuw. Er liggen daar stapstenen in het water waar ik dan op ga zitten of liggen om zo van dichtbij die libelles te fotograferen. Je moet wel geduld hebben want ze vliegen constant op. De mannetjes, met zwarte vlekken in de vleugels jagen op de vrouwtjes (die groengekleurd zijn). Daarnaast verdedigen ze hun eigen territorium tegen andere mannetjes en zijn ze ook nog op jacht naar insecten, hun voedsel. Ik kan me er zo een hele morgen of middag mee vermaken. Er vliegen nog meer soorten libellen en veel vlinders daar. Het is dan ook een plek waar je geregeld fietsers en wandelaars ziet pauzeren en genieten van een mooi stukje natuur.

Langs de Vecht  bij stuw Vechterweerd in Dalfsen kun je ook heerlijk een paar uurtjes doorbrengen in of aan het water. Met libellen en vlinders fotograferen of met het kijken naar de boten die hier door de sluis moeten. (fietsknooppunten vanuit Raalte: 50-73-27-26-18-3-4-80-81-82-83)

Heerlijk die lange zonnige zomerse dagen!”