Met open oog: vleesetende monstertjes

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) zonnedauw
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Zo zeg, wat een bloemrijk landje is dit! Diny Heidenrijk wandelt met een fotomaatje door een beschermd stukje natuur tussen Raalte en Lemelerveld. Je kunt hier maar over één pad dat dwars door het gebiedje heen loopt.

Door Diny Heidenrijk

Wauw, daar vliegt een zilveren maan, een vlinder die zeldzaam is en maar op een beperkt aantal plekken in Nederland valt waar te nemen. Onbeweeglijk stil staan en wachten of hij ergens gaat zitten en dan proberen er een foto van te maken. Gelukkig heb ik zowel de tele- als macrolens mee in de rugtas en met die telelens heb je wat meer kans om van afstand zo’n vlinder toch te fotograferen. Daar fladdert een aardbeivlindertje en daar een groentje. Er staan veel planten van het Jakob kruiskruid. En ja hoor, ik zie ook de sint jakobsvlinder, een opvallende verschijning met zijn zwart rode vleugels met rode stippen. Citroentjes, koolwitjes, zandoogjes, een dikkopje, jongens het is hier een waar vlinderwalhalla.

Oh pas op, vlak naast het pad zie ik polletjes zonnedauw. Dat wordt een buiklanding en werken met een (vergrotende) tussenring omdat het een ieniemienie klein plantje is, een vleesetend monstertje zelfs. Mijn fotomaatje komt erbij, staat verbaasd toe te kijken en vraagt wat ik daar aan het doen ben. Pas als ik met mijn vinger wijs en ze diep voorover buigt ziet ze het. “Jemig is dat nou zonnedauw, zo klein? Als je me het niet had aangewezen was het me nooit opgevallen!” is haar reactie. Ik laat haar de foto zien en zoom flink in. “Wat mooi, moet je al die druppeltjes zien”. Die druppeltjes, dat is een soort lijm waaraan nietsvermoedende insecten vastkleven wanneer ze ermee in aanraking komen. Want zo lokt en vangt de zonnedauw haar eten. Zitten er eenmaal wat vliegjes of een libelle in vast geplakt dan sluit ze haar vangblaadjes en worden de slachtoffers binnenin verteerd. Wat een bijzonder mechanisme nietwaar?

Het is hier drassig en dat valt te zien aan het veenpluis dat met witte wattige dotten bloeit. En kijk hier eens: roze rietorchissen en her en der een witte welriekende nacht orchis. Die orchissen had ik al verwacht toen ik de gele ratelaars en de paarse kale jonkers zag staan. Die komen namelijk samen voor in zo’n biotoop. We blijven foto’s maken van al het moois dat hier te zien is. Koesteren, heel zuinig zijn op deze kleine flora en fauna paradijsjes!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.