Biodiversiteit Leefbaarheid

Met open oog vingerhoedskruid bekijken

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Fluitekruid, paardebloem, brem, waar komen die namen eigenlijk vandaan? Nooit bij stil gestaan. Maar vanaf nu wel. Diny Heidenrijk brengt je op dat spoor. Ze is vaak in de natuur te vinden en neemt dan altijd haar camera mee. Dan kijk je vanzelf anders naar de dingen. Ook naar Vingerhoedskruid.

Diny Heidenrijk: “Vingerhoedskruid. Digitalis, vingerhoedskruid, is een plant waar ik dol op ben. Digitalis betekent vinger en de bloem heeft inderdaad wel wat weg van een vingerhoed. Het is een sprookjesachtige plant vind ik. Je zou je zomaar kunnen voorstellen dat wanneer er elfen zouden bestaan zij deze bloem als hoed zouden gebruiken.

Langs bosranden, in kreupelbossen en houtwallen kunnen ze  goed gedijen en zich spontaan en uitbundig uitzaaien. Het is een 2 jarige plant die het eerste jaar een bladrozet vormt en het jaar daarop bloeit. Prachtig om dan die zachte pasteltinten te zien oplichten in een groene en zelfs donkere schaduwrijke omgeving. Maar pas op in je eigen tuin want de plant is giftig voor mens en dier. Het is met recht: wel kijken maar niet aankomen.

Digitalis wordt gebruikt in de homeopathie als geneesmiddel tegen hart- en vaatziekten. Men noemt de digitalis ook wel een heksenkruid omdat ze vroeger werd gebruikt door kruidengenezers en heksen in de volksgeneeskunde. De plant zou stoffen bevatten met een bepaalde geneeskrachtige werking. Omdat de dosering zo link was wordt dat echter niet meer gedaan.

Naast geneeskrachtige kruiden zijn er ook wilde planten en bloemen die je kunt eten. Tegenwoordig is het zelfs hot om bloemblaadjes te gebruiken in de keuken in allerlei gerechten. Eetbare bloemen zijn o.a. het viooltje, de Oost-Indische kers, fuchsia, en daslook. Jonge paardenbloem- en brandnetelblaadjes zijn lekker in salades, van munt wordt thee gezet, kervel doen we in ons streekgerecht kruudmoes. Op een taart staan gesuikerde rozenblaadjes heel decoratief. Zo heeft de natuur om ons heen veel goede en lekkere ingrediënten, je moet het alleen wel weten.

Het mooie vingerhoedskruid echter is er voor ons mensen alleen om van te genieten met je ogen. Als je er bij staat zie en hoor je hommels en bijen die af en aan vliegen. Ze verdwijnen helemaal in een bloem en komen er geel bestoven weer uit. Voor hen betekent digitalis feest!”