Met open oog van de oogst genieten

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) rogge stoppelhaene oogst
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Augustus, oogstmaand. ‘En Stöppelhaene’, zegt de Raaltenaar dan. De zomer schiet al weer mooi op en de boer weet of natuur dit jaar gul is geweest. Hij heeft geploegd, gemest, gepoot, geplant en gezaaid en nu komt de tijd van oogsten aan. Diny Heidenruik is altijd met haar fototoestel op pad en dan zie je dat soort dingen voorbij trekken. Daarom gaan we iedere week een keer mee op pad.

Diny Heidenrijk: “Tegenwoordig komen bij het binnenhalen van de oogst de ijzeren hulpen het land op. In de lente en zomer zie je de grasmaaimachines, de hooischudders, de balenpersers. Straks in het nazomer komen de oogstmachines in beeld, daarna de grondbewerkings- en de bemestingsapparaten weer. Het jaar van de boer is een cyclus vol werkzaamheden, tegenwoordig geholpen door het mechaniek.

In mijn tijd als juf op school vertelden de kleuters die thuis op een boerderij woonden precies wat er weer op stapel stond. Spannend was de periode dat de maïs rijp was. “Juf de maïskneuzer komt morgen!” Op een keer vroeg er eentje of hij daarom een snipperdag mocht hebben. Het was altijd een belevenis voor die kinderen! Hele verhalen hadden ze onderling wat er was gebeurd, zoals over de machine die vast kwam te zitten en papa die hem er met de trekker weer uit moest slepen. In het vuur van hun verhaal kwam soms ook een krachtterm mee die ze daarbij hadden gehoord…. Ze wisten ook precies de merknamen, de prijzen en de werking van die machines. Prachtig en ik moet er altijd weer aan denken als ik boeren op het land bezig zie tijdens de oogsttijd.

Hoe anders ging het er vroeger aan toe. Op de roggemaaiersdag bij de Knapenvelder in Raalte kun je elk jaar meemaken hoe het toentertijd veelal nog handwerk was. Maaien met de zicht en de pik. Schoven met de hand opbinden. Dorsen gebeurde met een vlegel. Ploegen met het paard voor de eg. Vrouwen die het eten ‘s middags op het land brachten zodat er geen tijd verloren ging. De boer zelf keerde een paar keer het hooi om met een grote hooivork. En als het droog was met mankracht opladen op een platte wagen en mannen op die wagen die het hooi verder stapelden. Daarna van die platte wagen door het luik op de boerderij op de hooizolder of onder dak in de hooiberg. En de hele buurt hielp elkaar.

Ma was ‘t werk edoan dan kwam Stöppelhaene, tied um oe dak te goan!”

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.