Biodiversiteit

Met open oog staan kijken naar een krachtpatser die al aan de wintervoorraad begint

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

In de achtertuin van Diny Heidenrijk begint de natuur al. Zo kwam Diny er van de week een krachtpatser tegen. Eentje die zich begin herfst al te goed deed aan de wintervoorraad. Wegjagen? Welnee: snel fototoestel halen.

Door Diny Heidenrijk

Krijg nou wat…! Op de tuintafel achter in de tuin heb ik een paar zonnebloemen te drogen gelegd. Het hart van die bloemen zit namelijk vol zonnepitten en daarom wil ik ze deze winter ophangen als voer voor de vogels. Maar wat zie ik daar nu toch op een van de bloemen zitten, warempel een appelvink. Hij hakt met zijn snavel driftig in het bloemhart en kraakt een voor een de zonnepitten.

Gauw, dat wil ik fotograferen. Maar voordat ik mijn camera met telelens en statief in gereedheid heb is de vogel weer gevlogen. De afgelopen winters hebben we wel vaker appelvinken op bezoek gehad maar het is nu nog wel erg vroeg in het herfstseizoen.

Tijdens een dagje vogelhutten heb ik deze mooie vinkensoort vaker voor de lens gehad en de kans gekregen om hem eens goed van dichterbij te bekijken. Het is een forse stevige vogel en een echte krachtpatser want  hij heeft zo’n sterke dikke snavel dat hij daarmee wel tot 50 kilo druk kan geven! Dus kan hij moeiteloos zaden kraken, van bijvoorbeeld kersenboomsoorten en de Spaanse aak. De zaden van deze laatste boom dwarrelen als helikoptertjes naar beneden en als kind splitsten we het dikke uiteinde van het zaadje en plakten we die op onze neus. De appelvink kan deze oliehoudende zaden goed gebruiken omdat ze hem veel energie geven.

Het is een beetje alsof alles door elkaar loopt deze maand september. Het weer was geregeld ronduit zomers, we hebben de 32 graden zelfs gehaald op Prinsjesdag! Vorige week zag ik ook een paar keer de kolibrievlinder vliegen rond de floxen in de tuin. Nou ja vliegen, hij beweegt zijn vleugels zo snel dat je ze niet eens ziet. Alleen dat dikke lijfje en de heel lange roltong die in een floxbloem wordt gestoken vallen op.

Tegelijkertijd echter vallen bladeren, eikels, walnoten en kastanjes al naar beneden. Achter in de tuin zien we de eekhoorn struinen, die is al aan het hamsteren in de hazelnotenstruiken. En zo gauw in de namiddag de zon lager zakt wordt het meteen frisser waarbij het ‘s nachts flink af koelt tot slechts 5 graden. Begin van deze maand hadden we zelfs dagen van amper 16 graden overdag en zo beëindigen we september ook. Tja, ’t is weer voorbij die mooie zomer…

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten